Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de demonstranti care au protestat fata de reducerea ajutoarelor sociale in fata Congresului brazilian in timp ce senatorii se pregateau sa voteze impunerea unor limite cheltuielilor federale pe o perioada de 20 de ani, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Protestatarii au ars trei masini, au spart ferestrele mai multor cladiri guvernamentale si au aruncat cu pietre in politisti ii zona centrala a capitalei Brasilia.

Aproximativ 10.000 de protestatari - de la studenti si tarani fara pamant la suporteri ai Partidului Muncitorilor si sindicalisti - s-au adunat in fata Congresului inainte de decizia senatorilor, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei.

Mai multi protestatari au fost arestati pentru vandalism si pentru ca au desenat graffiti pe cladirile guvernamentale.

Opozitia braziliana, de stanga, argumenteaza ca limitele propuse de presedintele Michel Temer ar afecta domenii esentiale precum educatia si sanatatea. Pentru a "indulci" pachetul legislativ, Temer a propus amanarea limitarii cheltuielilor cu un an in domniile educatiei si sanatatii.

Partidul Muncitorilor a convocat proteste impotriva lui masurilor de austeritate propuse de Temer, menite sa restabileasca disciplina fiscala si sa controleze deficitul bugetar.

Protestele au mai avut ca tinta si politicienii care incearca sa obtina amnistie in cazul scandalului de coruptie care implica Petrobras, compania petroliera de stat.