Deputatii olandezi au adoptat marti, cu larga majoritate, un proiect de lege ce interzice purtarea valului islamic integral in anumite locuri publice precum scolile, spitalele si transportul in comun, informeaza AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

"Legea a fost votata", a declarat presedinta camerei inferioare a parlamentului olandez, Khadija Arib, dupa ce propunerea legislativa initiata de guvern a fost adoptata cu votul a 132 de deputati din totalul de 150.

Actul normativ, anuntat in luna mai de catre guvernul premierului liberal Mark Rutte, prevede interzicerea vesmintelor care acopera fata in unitatile de invatamant si in cele medicale, in institutiile guvernamentale si in transportul public.

O incalcare a acestei legi, ce trebuie insa sa fie aprobata si de Senat, este pasibila de o amenda ce ar putea ajunge pana la 405 euro.

Interdictia, care nu se va aplica si pe strada, intervine in "situatii specifice in care este esential ca oamenii sa se poata vedea" sau din motive de securitate, afirma Mark Rutte in luna mai, dand asigurari ca propunerea nu are "nicio baza religioasa".