Mahmoud Abbas a fost reales marti la presedintia Fatah, inca din deschiderea celui de-al saptelea Congres din istoria acestei cele mai importante miscari palestiniene, a anuntat purtatorul de cuvant al formatiunii, relateaza News.ro citand AFP.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Abbas, in varsta de 81 de ani, a fost reales la conducerea Fatah printr-un vot "prin consens", a precizat Mahmoud Abu al-Hija, intr-o conferinta de presa.

El conduce, de asemenea, Autoritatea Palestiniana (AP) si Organizatia pentru Eliberarea palestinei (OLP), entitatea recunoscuta international ca reprezentandu-i pe toti palestinienii, de la moartea liderului istoric Yasser Arafat.

"Subiectul a fost propus, a avut loc un vot prin consens", a declarat purtatorul de cuvant la cateva ore dupa ce au inceput lucrarile celor 1.400 de membri ai acestui Congres, reunit ultima data in 2009.

Acest Congres, apreciaza unii analisti, vizeaza sa se reorganizeze in jurul lui Abbas, a carui popularitate este contestata atat de strada - potrivit unui sondaj recent doua treimi dintre palestinieni vor demisia sa - cat si inauntrul partidului.

Mandatul sau la conducerea Autoritatii Palestiniene, pe care l-a inceput in 2005, a expirat in 2009, insa il exercita in continuare, deoarece nu au fost organizate alegeri, din cauza disensiunilor puternice dintre Fatah - care se afla la putere in Cisiordania - si miscarea islamista Hamas - care guverneaza in Fasia Gaza.