Israelul va primi in 12 decembrie primele sale doua avioane de lupta invizibile F-35 produse in Statele Unite si va deveni prima tara, in afara Americii, care va opera o escadrila constituita in intregime din aceste aparate, a anuntat marti un responsabil militar israelian, citat de AFP.

F-35 Lightning IIFoto: www.lockheedmartin.com

Israelul asteapta livrarea in cursul urmatorilor ani a unei comenzi initiale de 33 de avioane de acest tip produse de grupul american de aparare Lockheed Martin, a declarat, sub acoperirea anonimatului, acest responsabil al armatei aerului. Pretul unui astfel de avion este estimat la circa 110 milioane de dolari.

Cabinetul israelian de securitate a aprobat duminica comanda a inca 17 avioane, ceea ce duce numarul total la 50.

Primele F-35 livrate Israelului ar urma sa devina operationale in anul urmator livrarii, a precizat acesta. Mai multe tari au comandat aceste avioane, dar Israelul va fi primul stat care va putea opera o escadrila intreaga.

Israelul primeste anual un ajutor militar din partea SUA de peste 3 miliarde de dolari.

Lansat la inceputul anilor 1990, programul F-35 este cel mai scump program de inarmare din istoria militara, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari.

Avionul, o adevarata bijuterie informatica, ar trebui sa fie de sase ori mai eficient decat actualele avioane de lupta aeriana si supraveghere si de opt ori mai eficient in ceea ce priveste atacul la sol.

Dar avionul s-a confruntat cu numeroase probleme, printre care un misterior foc la un motor in 2014.

In Israel, aparatele F-35 vor inlocui flota de F-16 imbatranita. Liderii israelieni au justificat achizitia lor prin amenintarea iraniana.

Avioanele F-35 sunt capabile sa se deplaseze fara a fi detectate de sistemele de aparare anti-aeriana de care dispune Iranul.

Israelul este singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, dar a mentinut tot timpul ambiguitatea asupra acestei chestiuni.