Furnizarea de apa catre circa 650.000 de locuitori din orasul irakian Mosul a fost taiata dupa ce o conducata a fost lovita in timpul luptelor dintre armata si Statul ISlamic, a declarat un oficial local, citat de Reuters.

Familie fugind din MosulFoto: Agerpres

“Echipa de reparatii nu poate ajunge la conducata pentru ca este intr-o zona pentru ca se dau lupte”, a spus Hussam al-Abar, memmbru in consiliul provinciei Nineveh.

“Ne confruntam cu o catastrofa umanitara”, a adaugat el.

Incidentul vine in conditiile in care in Mosul are loc un asediu total, familiile sarace zbatandu-se sa fac rost de hrana dupa cresterea brusca a preturilor, declansata de ofensiva sprijinita de SUA impotriva orasului controlat islamisti

Fortele guvernului irakiean si cele kurde au inconjurat orasul dinspre nord, est si sud iar fortele Mobilizarii Populare - o coalitie de grupari siite sprijinite de Iran - incearca sa inchida cercul inspre vest.

Se estimeaza ca peste un milion de persoane locuiesc in partile din Mosul inca sub controlul islamistilor.

Pe de alta parte, potrivit unui purtator de cuvant ONU pentru drepturile omului, militantii Statului Islamic executa civili care nu permit amplasarea de rachete sau prezenta lunetistilor pe casele lor.

De asemenea, sunt ucisi cei suspectati ca vor sa fuga sau ca dau informatii trupelor adverse.