Seful serviciilor secrete germane a avertizat marti fata de o multiplicare a actelor de piratare informatica provenite in special din Rusia, pentru a influenta jocul politic din aceasta tara, cu mai putin de un an inainte de alegerile parlamentare, scrie AFP.

"Europa este in centrul tentativelor de destabilizare si Germania, in mod deosebit", a declarat Bruno Kahl, pentru Suddeutsche Zeitung, intr-un interviu publicat dupa un act de pirataj, cu origine necunoscuta, care a vizat ruterele principalului operator al tarii, Deutsche Telekom, perturband conexiunile a aproape un milion de persoane.

Exista "indicii potrivit carora atacurile cibernetice se produc cu scopul de a crea incertitudine politice", a adaugat el, "o forma de de presiune este exercitata asupra dezbaterii publice si asupra democratiei care nu este de tolerat".

Seful serviciilor secrete externe a vorbit despre "elemente" care arata in directia Rusiei pentru acesta atacuri cibernetice. "Sunt dificil de atribuit unui actor statal dar diverse elemente indica faptul ca sunt cel putin tolerate sau dorite de un stat", a aratat Kahl.

Cancelarul Angela Merkel avertizase deja la inceputul lunii asupra tentativelor de dezinformare si de piratare care au ca origine Rusia, in vederea alegerilor legislative, unde vizeaza un al patrulea mandat de sef al guvernului.

Circa 900.000 de familii din Germania, clienti ai operatorului Deutsche Telekom, s-a confruntat luni cu importante probleme de acces la internet din cauza unui atac cibernetic.

Potrivit Oficiului federal german pentru securitate informatica, atacul a fost resimtit si de retelele securizate ale administratiei guvernamentale germane dar a putut fi contrat gratie masurilor de protectie.

"Malware-ul era prost programat, nu pentru aceasta fusese conceput, altfel consecintele ar fi putut fi mult mai grave", a spus marti purtatorul de cuvant de la Deutsche Telekom, Georg von Wagner.

Cotidianul berlinez Tagesspiegel, care citeaza experti in securitate informatica, afirma ca atacul ar putea proveni din Rusia.

In trecut, mai multe partide politice germane, precum si camera deputatilor, au fost tinta unor atacuri cibernetice, Rusia fiind din nou aratata cu degetul.