Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, si-a manifestat luni speranta ca viitorul lider de la Casa Alba, Donald Trump, va fi "ferm" cu Moscova si a dezaprobat ideea ca Marea Britanie s-ar putea regasi izolata ca o consecinta a admiratiei presedintelui ales al SUA fata de Vladimir Putin, scrie Agerpres, citand agentia EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred ca trebuie sa facem distinctie intre retorica de campanie electorala a presedintelui ales Trump si ceea ce va fi in practica. Fiecare administratie americana a fost ferma cu Rusia", a afirmat Fallon intr-o declaratie acordata postului BBC.

Intrebat daca are contacte cu noua echipa republicana ce va prelua Administratia SUA pe 20 ianuarie, oficialul britanic a raspuns ca responsabili din guvernul de la Londra discuta deja cu echipa de consilieri ai lui Trump.

Ministrul britanic al apararii a estimat totodata ca presedintele rus Vladimir Putin incearca sa testeze Alianta Nord-Atlantica, el amintind de sporirea incursiunilor aviatiei militare si a submarinelor ruse in apropierea coastelor Marii Britanii, precum si de manevrele armatei ruse aproape de frontiera poloneza si de statele baltice: "Cred ca Putin pune la incercare Alianta si trebuie sa raspundem."

"Trebuie sa spunem clar ca NATO este o alianta defensiva, dar care in egala masura este pregatita sa sara in apararea acelor membri care se simt foarte vulnerabili, mai ales in flancul estic", a afirmat oficialul britanic.

Intr-un interviu acordat in luna iulie publicatiei The New York Times, la o intrebare legata de actiunile amenintatoare ale Rusiei la adresa tarilor baltice, Donald Trump a raspuns ca, daca Rusia le va ataca, atunci el va decide sa le vina in ajutor numai dupa ce va analiza daca aceste natiuni "si-au indeplinit obligatiile fata de noi".

Donald Trump a mai spus atunci ca aliatii din NATO trebuie sa-si sporeasca bugetele destinate apararii si sa nu mai conteze pe "generozitatea" americana la acest capitol. "Imi doresc sa pot continua sa respect aliantele incheiate, dar pentru aceasta aliatii trebuie sa inceteze sa profite de generozitatea pe care Statele Unite nu si-o mai pot permite", spunea Donald Trump in timpul campaniei electorale.