Fosta pationatoare olimpica Tatiana Navka, sotia purtatorului de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, se afla in centrul unei controverse dupa ce a dansat pe gheata, in cadrul unei emisiune televizate, imbracata intr-un costum inspirat de uniformele date detinutilor din lagarele de concentrare naziste, scrie The Guardian. Coregrafia a fost descrisa utilizatorii de social media drept dansul "Holocaustului pe gheata".

Tatiana Navka si Andrei Burkovski, dansand in emisiunea Ice Age Foto: Captura YouTube

Tatiana Navka si partenerul ei de dans Andrei Burkovski au aparut pe gheata, in emisiune "Ice Age" difuzata de un post de televiziune rus, imbracati in uniforme dungate si purtand Steaua lui David, un simbol al iudaismului impus evreilor in Germania nazista ca semn distinctiv.

Cei doi au dansat pe melodia "Beautiful that way", interpretata de cantareata israeliana Achinoam "Noa" Nini, iar coregrafie a fost inspirata din filmul italian "La vita e bella", in regia lui Roberto Benigni.

In filmul lui Begnini, Guido Orefice, un tata evreu, pretinde de dragul fiului sau ca familia lor a fost dusa intr-un lagar nazist ca parte a unui joc elaborat, castigatorul urmand sa primeasca un tanc.

Pe gheata, Navka si Burkovski au mimat ca se trage asupra lor in fata unui copil imaginar, inainte ca Burkovski sa iasa de pe gheata in sunet de foc de mitraliera.

"Sa va uitati neapoarat la asta! E unul dintre numerele mele preferate", a scris Navka pe contul ei de Instagram, sub fotografii din spectacol, adaugand: "Copiii nostri ar trebui sa cunoasca si sa isi aminteasca acele momente ingrozitoare".

Juriul le-a acordat punctaj maxim pentru tehnica si maiestrie, insa spectacolul a starnit reactii negative. Numerosi utilizatori ai platformelor de socializare au criticat alegerea de tema si Channel One, postul de stat care difuzeaza emisiunea. Numeroase mesaje critice au venit si pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei de la Londra.