Conservatorul Francois Fillon (62 de ani), fost premier al Frantei in timpul mandatului de presedinte al lui Nicolas Sarkozy, a castigat detasat cel de-al doilea tur al alegerilor primare pentru desemnarea candidatului de centru-dreapta la alegerile prezidentiale din primavara anului viitor. Potrivit rezultatelor partiale din 9.577 dintre cele 10.228 de birouri de vot, Fillon a obtinut 66,5% din voturi, fata de 33,5%, scorul contacandidatului sau, Alain Juppe, anunta Le Monde. Francois Fillon promite un 'electrosoc' pro-business pentru Franta si doreste crearea unui guvern al zonei euro, ceea ce ar reprezenta un pas imens catre o Europa cu doua viteze. Liberal pur-sange, Fillon a promovat in campania electorala un stat mai suplu si este admirator declarat al lui Margaret Thatcher.

Francois FillonFoto: Captura YouTube

"Este o victorie de fond, construita pe credință (...) Franța are nevoie de adevăr, de fapte", a declarat Francois Fillon dupa aflarea rezultatelor partiale.

---------------------------

Ora 3:55: Francois Fillon - 66,5%, Alain Juppe - 33,5% - rezultate partiale din 9.577 dintre cele 10.228 de birouri de vot.

Ora 23:18: Rezultate partiale din 8.000 dintre cele 10.228 de birouri de vot: Francois Fillon - 67,4%, Alain Juppé - 32,6%.

Ora 22:07: Alain Juppe si-a recunoscut infrangerea si l-a felicitat pe Francois Fillon.

In cursa pentru desemnarea candidatului dreptei ramasesera duminica fosti premieri francezi - Francois Fillon si Alain Juppe - dupa ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy a iesit din cursa dupa primul tur al alegerilor primare, de acum o saptamana, unde s-a clasat al treilea, dupa Fillon si Juppe.

Francois Fillon era creditat ca invingator al alegerilor primare ale dreptei, cu 61% din voturi fata de 39% pentru Alain Juppe, potrivit unui sondaj OpinionWay relizat dupa dezbaterea de joi si publicat vineri seara.

Francois Fillon a castigat si dezbaterea televizata cu Alain Juppe, care a avut loc joi.

In conditiile in care stanga franceza este foarte divizata, este de asteptat ca invingatorul alegerilor primare de dreapta sa se confrunte, la alegerile prezidentiale din primavara anului 2017, cu candidatul extremei dreapte (Marine Le Pen).