Elvetieni au respins duminica, prin referendum, o initiativa a "verzilor" care viza accelerarea procesului de renuntare la energia nucleara si inchiderea, anul viitor, a 3 dintre cele 5 centrale nucleare din tara.Initiativa prevedea reducerea la 45 de ani a duratei de viata a unui reactor nuclear si a fost respinsa cu 54,23% din voturi, de 20 dintre cele 26 de cantoane, anunta AFP.

Prezenta la referendum a fost de doar 44,8%.

Elvetia s-a angajat, la fel care alte tari, in urma catastrofei nucleare de la Fukushima din 2011, sa renunte la energia nucleara in urmatorii ani, insa activisti care lupta impotriva acestiui tip de energie apreciaza ca agenda Guvernului nu este suficient de rapida si au impus un referendum, in acest weekend, in incercarea de a grabi abandonarea ei.

In cazul in care votul la referendum ar fi fost in favoarea initiativei, ar fi urmat inchiderea, pana in 2029, a ultimelor cinci centrale nucleare ce genereaza in prezent 40% din energia electrica a tarii.

Germanii si-au intensificat tranzitia catre energia regenerabila, ca cea solara, pentru a putea renunta la energia atomica pana in 2022, un termen limita adoptat dupa ce un cutremur urmat de un tsunami a devastat, in urma cu cinci ani, centrala nucleara de la Fukushima.

In cadrul unui plan energetic care se extinde pana in 2050, Guvernul elvetian a convenit deja sa nu-si inlocuiasca centralele nucleare existente, care pot opera atat timp cat sunt considerate sigure.

Centralele urmeaza sa fie inchise progresiv, pe masura ce le expira durata de viata, iar Executivul spune ca are nevoie de timp sa treaca la alte surse, precum energia eoliana, solara sau biomasa.