Curtea Suprema a Norvegiei a respins procesul initiat de fostul spion american Edward Snowden impotriva Guvernului de la Oslo, relateaza Reuters. Snowden cerea sa poata merge liber in tara nordica pentru a ridica un premiu.

Ministerul norvegian al Justitiei nu poate fi obligat sa anunte in avans daca il va extrada sau nu pe Snowden in Statele Unite, daca acesta va merge in Norvegia, a decis instanta, scrie News.ro.

Anterior, un tribunal din Oslo si o Curte de Apel au respins cererea americanului.

Firma de avocatura angajata de american a anuntat in aprilie ca va da in judecata Norvegia, pentru a primi drept de libera trecere in tara, pentru a-si ridica premiul pentru libertatea de exprimare.

Snowden, un fost analist al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) care a dezvaluit amploarea supravegherilor practicate de administratia SUA asupra propriilor cetateni, dar si a liderilor de stat, a fost nominalizat la premiul Ossietsky pentru libertate de expresie, ce urmeaza sa fie decernat la Oslo in luna noiembrie.

Imediat dupa anuntarea lui Snowden drept castigator al premiului, autoritatile americane au cerut Norvegiei sa-l extradeze pe "whistleblower" in Statele Unite, unde va fi judecat pentru spionaj.

Edward Snowden locuieste in Rusia inca din vara anului 2013, atunci cand Kremlinul a fost de acord sa-i ofere azil politic fugarului.

Snowden a descarcat aproximativ 1.7 milioane de documente secrete inainte de a parasi Statele Unite. Desi este considerat tradator de catre administratia SUA, multi altii il considera pe american un campion al libertatilor civile.

Statele Unite vor sa-l acuze pe "whistleblower" de spionaj, iar acesta risca o pedeapsa de pana la 30 de ani in inchisoare.