India va exercita control deplin asupra apei care ii revine din raurile care au cursuri pe teritoriul Pakistanului, a declarat vineri prim-ministrul Narendra Modi, in contextul unei dispute legate de revizuirea unui tratat-cheie privitor la resursele de apa intre cei doi vecini ostili, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Narendra ModiFoto: Agerpres/Xinhua

Tratatul din 1960 privind apele Indului, care imparte resursele a sase cursuri de apa intre cele doua tari, a devenit un motiv de disputa intre cele doua tari dupa ce 19 militari indieni au fost ucisi, cel mai probabil de militanti din Pakistan, in luna septembrie.

Modi a sugerat atunci ca va avea loc o revizuire a acordului, afirmand ca "sangele si apa nu pot curge impreuna".

Oficialii indieni au declarat ca daca este ca New Delhi sa utilizeze partea de apa care ii revine, atunci va intra in surplusul de apa de care profita Pakistanul.

"Partea Indiei de apa dulce curge in Pakistan. Sunt hotarat sa opresc orice picatura din aceasta apa si sa le-o dau fermierilor nostri. Nu exista niciun motiv pentru care sa nu folosim partea care ne revine", a declarat Modi la o reuniune publica din nordul statului Punjab.

"Fermierii nostri au dreptul la apa de rau. Aceste ape trec prin Pakistan si se varsa in mare. Nici Pakistanul nu le foloseste, nici fermierii nostri nu le pot folosi", a afirmat Modi.

Relatiile dintre India si Pakistan s-au inrautatit dupa atacul din septembrie, avand loc ciocniri la frontiera intre militarii din ambele parti care s-au soldat cu zeci de morti in randul militarilor si al civililor.

Dupa decizia Indiei de a revizui Tratatului Indului in septembrie, Pakistanul a solicitat interventia in chestiune a Curtii Internationale de Justitie si a Bancii Mondiale.

Recent, Pakistanul a avertizat India in cadrul Consiliului de Securitate al ONU sa nu foloseasca apa ca "instrument de coercitie sau de razboi". De asemenea, Islamabadul contesta proiectele hidroelectrice indiene pe cursuri de apa care tranziteaza Pakistanul.