Intr-o scrisoare deschisa, publicata in New York Times, 31 de scriitori americani ii cer lui Barack Obama sa-l gratieze pe Edward Snowden, inainte ca actualul presedinte sa paraseasca Casa Alba, transmite News.ro.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

Printre semnatari se regasesc nume mari ale literaturii americane precum Joyce Carol Oates, premiata cu Pulitzer in 1993 pentru "Black Water", Michael Cunningham, premiat cu Pulitzer pentru fictiune in 1999 cu "Orele", Michael Chabon si el premiat cu Pulitzer in 2001 pentru "The amazing adventures of Kavalier & Clay".

Potrivit autorilor, "conflictul care exista intre conceptiile diferite despre adevar si ceea ce este just si legal este celebru in filosofie, dar infam in istorie. Asta descrie foarte bine situatia dificila in care s-a aflat Snowden cand a fost pus in situatii adesea ilegale de catre guvernul american de a-si spiona propriii cetateni".

Astazi, "omul care si-a riscat propria libertate pentru a furniza aceste informatii publicului este exilat in Rusia si se confrunta cu perspectiva de a se intoarce la el in tara si de a fi tradat in justitie, si dupa toate probabilitatile, incarcerat".

"Acordand gratierea prezidentiala lui Snowden si permitandu-i sa revina liber in tara pe care o iubeste, administratia dumneavoastra ar transmite un mesaj puternic pentru viitor. America ar ramane atasata responsabilitatilor sale democratice. Inovatiile tehnologice vor trebui sa se conformeze Constitutiei si sa-si intareasca drepturile pe care ea le confera", au adaugat scriitorii in scrisoare.

In 2013, Edward Snowden, informatician al CIA si NSA, a facut publice mai multe informatii clasificate, care priveau spionajul masiv al guvernului american asupra cetatenilor sai.

El a fost acuzat de spionaj, furt si utilizare ilegala de bunuri guvernamentale. Din iulie 2013, Edward Snowden traieste in exil, la Moscova.