O decizie finala cu privire la liberalizarea vizelor in spatiul Schengen pentru ucraineni urmeaza sa fie luata pana la sfarsitul anului, potrivit presedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de News.ro.

Juncker s-a declarat "increzator" joi, in cadrul summitului UE-Ucraina, ca se ajunge la un acord in acest sens in 2016.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk si-a exprimat la randul sau speranta ca acest proces sa poata fi finalizat in 2016. "Eu cred ca un optimism realist si prudent nu este o prognoza ori o previziune iresponsabila", a spus Tusk.

Atat statele membre ale Uniunii Europene (UE), cat si Parlamentul European (PE) au dat o unda verde initiala unei liberalizari a vizelor pentru ucraineni.

Insa cele doua institutii au fost blocate de negocieri prelungite cu privire la suspendarea mecanismului care sa permita UE sa suspende calatoriile fara vize in cazuri de urgenta. Un acord asupra acestui subiect este necesar inaintea aprobarii finale a liberalizarii vizelor.

Diplomati europeni au declarat miercuri pentru RFE-RL ca va fi "dificil" sa se ajunga la un compromis in vederea suspendarii mecanismului pana la sfarsitul acestui an.

Insa dupa reuniunea de joi intre liderii UE si Ucrainei, la Bruxelles, se pare ca va avea loc un ultim efort in vederea unei solutii inainte ca acest an sa se incheie.

Un acord le-ar permite ucrainenilor sa calatoreasca in UE fara vize pentru o perioada de pana la 90 de zile.