Informatorii care denunta cazurile de frauda la Fiscul francez vor fi platiti incepand din 1 ianuarie 2017, potrivit unui amendament legislativ adoptat de deputatii de la Paris, relateaza BFMTV, citat de News.ro.

Norma va fi aplicata experimental timp de doi ani, in care statul va stabili daca valoarea incasarilor in urma denunturilor depaseste cheltuielile.

Pentru a evita denunturile false sau din razbunare, care nu se bazeaza pe nicio dovada solida, vor fi luate in calcul numai cazurile de frauda internationala, din care statul are cel mai mult de castigat.

In amendamentul inaintat de deputatii socialisti nu este stabilita suma pe care o pot primi informatorii, precizand ca "modalitatile si conditiile acordarii de indemnizatii vor fi stabilite printr-o decizie a Ministerului insarcinat cu bugetul".

Cu toate acestea, ei estimeaza un buget de 2,7 milioane de euro pentru anul 2017. Informatorii vor fi platiti "numai dupa ce Trezoreria va recupera drepturile rezultand din informatiile obtinute", adica banii deturnati prin frauda, potrivit legii.

Fiscul francez nu si-a mai platit informatorii incepand din anul 2003, pentru ca nu avea baza juridica necesara.

Autorii amendamentului cred ca veniturile suplimentare incasate de stat astfel vor fi consistente.

Ei au oferit ca exemplu landul german Renania de Nord-Westfalia, care, in perioada 2010-2016, a cumparat 11 stickuri USB si CD-uri de la un denuntator din interiorul UBS, care contineau date despre clienti ai bancii elvetiene care isi ascunsesera averea de autoritatile germane pentru a evita plata taxelor.

Autoritatile au platit 18 milioane de euro pentru informatii si au incasat in total, de la vinovati, 8,1 miliarde de euro.