Buzz Windrip, lider politic demagog si ignorat, se trezeste propulsat in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, cu promisiunea de a restaura grandoarea tarii, in plina depresiune.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Imposibil aici". Romanul publicat in 1935 de americanul Sinclair Lewis ("It can't happen here", in versiunea originala) a devenit un best seller al vanzarilor online dupa surpriza a lui Donald Trump la Casa Alba, scrie AFP.

Succesul acestei carti satirice, scris in plina ascensiune a nationalismului in Europa, arata revenirea interesului pentru unul dintre deceniile cele mai tulburate ale secolului XX. Poate fi facuta o paralela cu epoca actuala?

Dupa victoria miliardarului populist in SUA, votul britanicilor pentru Brexit si ascensiunea partidelor de extrema dreapta in Europa, intrebarea divizeaza istoricii.

"Epocile nu sunt acelasi, si nu e niciodata acelasi lucru, dar reactiile sunt acelasi", crede istoricul francez Pascal Blanchard, co-autor al eseului "Anii 30 revin".

"Traversam o perioada de cataclisme". Britanicul Simon Schama, care preda la universitatea Columbia, nu ezita sa compare victoria lui Donald Trump cu ascensiunea lui Adolf Hitler, ajuns la putere in urma votului populatiei.

Dupa comunism, islamul radical

Fara a merge pana acolo, si alti istorici remarca similitudinile intre cele doua perioade.

Furtuna economica, declansata de criza "subprime" din SUA in 2008, pare un ecou al Marii Depresiuni din 1930, provocata de crahul bursier din 1929. Descurajati si fara nicio incredere in elitele financiare si politice, muncitorii saraci si somerii se temeau pentru viitorul copiilor lor.

Evreii si strainii erau aratati cu degetul, nostalgia unui trecut idealizat s-a raspandit, cu o teama difuza de dusman, in interiorul si in afara granitelor. In acea vreme, amenintarea era comunismul. Acum, este islamul radical.

Anii 30 au fost marcati de avantul schimburilor internationale, de dezvoltarea transporturilor maritime si aeriene, de productia in masa, filmele de la Hollywood, dand impresia unui timp care se accelereaza si a unui spatiu care se restrange.

Pascal Blanchard vede in acest deceniu tragic "un inceput al mondializarii" care a generat temeri culturale si economice apropiate de cele de azi.

Dar, pentru istoricul britanic Antony Beevor, comparatia nu sta in picioare. "E prea comod pentru alarmisti sa cada prada tentatiei paralelor istorice facile", scrie el, intr-o analiza.

Compatriotul sau Ian Kershaw, cunoscut pentru lucrarile despre Adolf Hitler, arata insa ca cercetarile sale in vederea unui studiu despre Europa in perioada 1914 - 1949 "iti fac pielea de gaina". Un exemplu este Austria, unde extrema-dreapta ar putea castiga alegerile, la inceputul lui decembrie.

"Dar nu cred ca revenim la perioada neagra a anilor 30 pentru ca exista mai multe mari diferente decat asemanari superficiale", a aratat el.

Rolul Germaniei

O diferenta majora este rolul Germaniei, perceputa astazi ca un stindard al valorilor democratice in lume si cheia de bolta a Uniunii Europene, explica acest istoric britanic.

Democratiile europeni, "desigur, usor fragile cand privim spre Ungaria sau Polonia", nu au nimic in comun cu statele autoritare de acum 80 de ani. Iar echilibrul intre bugetele consacrate armatei si ajutoarele sociale s-a schimbat complet, subliniaza el.

Richard Overy, specialist in problemele celui de-al doilea Razboi Mondial, crede la fel. "Traim intr-o lume de tari stabile, nu exista imperii coloniale mondiale si Vestul este mai bogat ca niciodata", crede acesta.

"Nu exista resentimente persistente" precum in Germania, dupa primul Razboi Mondial, iar "democratia s-a dezvoltat si intarit peste tot. De aceea comparatia cu anii 30 pare atat de deplasata", adauga el.

Proliferarea armelor nucleare a schimbat maniera de derulare a razboaielor, in timp ce guvernele au evitat, pentru moment, tentatia protectionismului, spre deosebire de ce s-a intamplat intre cele doua razboaie mondiale.

Pascal Blanchard nu se asteapta la un nou Razboi Mondial, dar avertizeaza ca oamenii nu ar trebui sa se arate prea increzatori in rolul pe care il pot juca institutiile internationale in perioade tulburi.