Guvernul columbian si Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC) au anuntat ca joi vor semna, la Bogota, noul acord de pace, ce vizeaza sa puna capat la mai bine de o jumatate de secol de conflict armat, transmit AFP, Reuters si EFE.

"Delegatiile guvernului si FARC au convenit sa semneze Acordul final pentru terminarea conflictului si constructia unei paci stabile si durabile (...) joi, 24 noiembrie, la ora 11,00 (16,00 GMT), la Teatrul Colon din Bogota", au precizat, marti, negociatorii celor doua parti, intr-un comunicat comun, citeaza Agerpres.

Ei au precizat ca acest nou acord, finalizat in urma cu zece zile, dupa respingerea unui text precedent de catre alegatorii columbieni, pe 2 octombrie, va fi trimis spre ratificare Congresului.

"Consolidarea pacii cere sa avansam cu pasi fermi spre implementarea acordurilor care sa permita depasirea atator ani de conflict in Columbia", au subliniat cele doua parti.

Noul document va fi semnat joi de presedintele columbian, Juan Manuel Santos, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, luna trecuta, pentru eforturile de a pune capat acestui conflict, si de liderul gherilei FARC, Rodrigo Londono Echeverry, care se afla de luni la Bogota impreuna cu restul conducerii gruparii.

Cu semnarea noului acord, Columbia vrea sa puna capat la mai mult de jumatate de secol de conflict armat intern, care a facut cel putin 320.000 de morti si disparuti si circa sapte milioane de refugiati.

Guvernul si FARC au semnat, pe 26 septembrie, la Cartagena, un prim acord de pace, dupa aproape patru ani de negocieri la Havana.

Totusi, textul final a fost respins de columbieni pe 2 octombrie, ceea ce a obligat cele doua parti sa redeschida negocieri pentru a include intr-un text revizuit obiectiile si propunerile taberei care s-a opus acordului la respectiva consultare populara.