Autoritatile cehe infiinteaza un centru de lupta impotriva terorismului si a amenintarilor hibride (CTHH) in cadrul Ministerului de Interne. Centrul va fi operational incepand cu 1 ianuarie 2017. Amintim ca serviciul de contraspionaj ceh arata, intr-un raport din noiembrie, ca Rusia a trimis un numar "extrem de mare" de spioni la ambasada sa din Praga.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului de Interne ceh, centrul a fost infiintat in urma recomandarii Auditului de Securitate Nationala, care a identificat mai multe tipuri de amenintari hibride la securitatea interna, inclusiv terorism, radicalizare si campanii de dezinformare straine. S-a recomandat atunci infiintarea unor astfel de unitati in toate institutiile guvernamentale.

"Nevoia de a raspunde noilor amenintari asimetrice, sau hibride, a fost confirmata in Strategia de Securitate Nationala a Republicii Cehe, aprobata de Guvern", precizeaza ministerul.

Potrivit sursei citate, centrul va fi , in esenta, "o unitate specializata de analiza si de comunicatii. Avand in vedere competentele Ministerului de Interne, Centrul va monitoriza amenintarile direct legate de securitatea interna, ceea ce implica o gama larga de amenintari si potentiale incidente legate de terorism, atacuri care vizeaza persoane, aspecte de securitate ale migratiei, extremism, adunari publice, incalcarea ordinii publice si diferite infractiuni, dar, de asemenea, campanii de dezinformare legate de securitatea interna. Pe baza activitatilor sale de monitorizare, Centrul va evalua provocarile detectate si va veni cu propuneri de solutii de fond si legislative pe care le va implementa acolo unde este posibil. De asemenea, va disemina informatii si va conduce o campanie de constientizare a acestor probleme in randul publicului larg si a celui profesional".

Autoritatile cehe mai precizeaza ca Centrul nu reprezinta o noua agentie de ordine publica si nici un serviciu de informatii. De asemenea, nu va dispune de un buton pentru "inchiderea internetului". Mai mult decat atat, nu va cenzura continutul media si nu va scoate continut de pe internet sau din presa.

Centrul va lucra in primul rand cu surse deschise si va comunica deschis cu societatea civila, presa si cu alte persoane interesate: "Centrul nu va face propaganda si va disemina doar expertiza legata de domeniul securitatii interne, fiind modelat dupa echipe de comunicare strategica existente deja in statele baltice si in Marea Britanie."

Serviciul secret ceh arata in raportul sau anual, publicat in octombrie, ca Rusia a trimis un numar "extrem de mare" de ofiteri ai serviciilor secrete la ambasada sa din Cehia, potrivit The Moscow Times.

Serviciul de informatii de securitate BISspune ca spioni rusi si chinezi din Cehia incearca sa foloseasca in mod special politicieni si ziaristi pentru a-si extinde influenta si a-si proteja interesele economice.

"Atat ambasada Rusiei cat si a Chinei folosesc agenti secreti sub acoperirea functiei de diplomat. In 2013, numarul unor astfel de ofiteri la Ambasada Rusiei a fost extrem de mare", se arata in raportul BIS.