Premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca un tratat de liber schimb transpacific (TPP), din care presedintele ales Donald Trump a promis sa retraga Statele Unite, este de negandit fara participarea Washingtonului, scrie AFP.

Shinzo AbeFoto: Agerpres/Xinhua

"TPP fara Statele Unite nu ar avea sens", a spus Abe, intr-o conferinta de presa, in marja unei vizite de stat la Buenos Aires.

Potrivit acestuia, tarile implicate in acest tratat nu au discutat posibilitatea ca americanii sa se retraga, dupa ce au fost cei mai ferventi promotori ai acestui tratat, sub presedintia lui Barack Obama.

"Este imposibil de renegociat TPP si, daca ar fi cazul, acest lucru ar destabiliza echilibrul fundamental de interese", a adaugat Abe.

Aceste afirmatii nu vin ca un raspuns direct la declaratiile lui Donald Trump, intr-o postare video publicata luni de echipa sa.

Presedintele ales al SUA a anuntat, in aceasta inregistrare, ca in prima zi a presedintiei sale va demara retragerea SUA din TPP, semnat in 2015 de 12 tari din regiune, marele absent fiind China.

Acest parteneriat comercial este "un potential dezastru pentru tara noastra", a explicat Trump, care va prelua functia de presedinte in 20 ianuarie. El a explicat si ce intentioneaza sa faca: "In locul (TPP), vom negocia tratate comerciale bilaterale, corecte, care vor aduce locuri de munca si industrie pe teritoriul american".

"Faptul ca Trump face din retragerea din TPP principala sa prioritate demonstreaza hotararea sa puternica de a ingropa acest tratat", a comentat Matthias Helble, economist la Asian Development Bank Institute din Tokyo. "Ofensiva lui Abe, primul lider strain care s-a intalnit cu miliardarul american, saptamana trecuta, a esuat".