Ungaria a demarat constructia unui al doilea "gard inteligent" in dreptul Serbiei, dotat cu senzori termici si camere nocturne, destinat sa supravegheze eventuale tentative ale migrantilor de a intra in tara, a informat luni televiziunea nationala, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Premierul ungar, Viktor Orban, a anuntat in august ridicarea acestui gard pentru a-l intari pe cel deja existent si construit anul trecut, cu o lungime de 175 de kilometri.

Presa locala a descris acest al doilea gard, cu un prim tronson incheiat de curand, ca "inteligent", din cauza tehnologiei de varf utilizate, cum sunt senzori termici si de miscare sau camere nocturne. El are o inaltime de trei metri si primul tronson se intinde pe o distanta de 10,3 kilometri.

Posibilitatea ca acordul incheiat la inceputul anului intre Uniunea Europeana si Turcia, vizand sa reduca numarul de migranti, sa zboare in bucati a constrans Ungaria sa intareasca protectia frontierelor, a explicat Viktor Orban.

Potrivit canalului national M1, gardul va permite reducerea numarului de soldati si politisti necesari la controlul frontierei. Guvernul va decide ulterior cand va fi construit restul gardului.

Peste 400.000 de migranti au traversat in 2015 Ungaria, tara din spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor, in drum spre Europa de Vest.

In urma ridicarii primului gard in septembrie anul trecut si, o luna mai tarziu, a unuia in dreptul granitei croate, numarul migrantilor care au patruns in Ungaria s-a redus semnificativ.