Guvernele sarb si ungar au avut luni o reuniune comuna in orasul sarb Nis, la finalul careia seful executivului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a apreciat ca minoritatea maghiara din Serbia se bucura de un tratament foarte bun si la fel se intampla cu mica minoritate sarba din Ungaria, transmite agentia Tanjug, citata de Agerpres.

La randul sau, potrivit agentiei MTI, premierul ungar Viktor Orban a laudat modul in care este tratata minoritatea maghiara din Serbia, el estimand ca politica guvernului de la Belgrad fata de minoritati este printre cele mai corecte din Europa.

Si ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat cu aceasta ocazie ca Serbia a facut mult pentru minoritatea maghiara si a demonstrat astfel ca respecta standardele europene privind drepturile minoritatilor. El a asigurat ca Ungaria sprijina procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, precum si deschiderea de noi capitole de negociere in cadrul acestui proces.

'Nivelul de ansamblu al relatiilor intre tarile noastre este ridicat, probabil cel mai ridicat, dialogul politic se desfasoara in spiritul intelegerii si respectului reciproc si exista din partea ambelor parti disponibilitatea de a consolida relatiile', a indicat premierul Vucic dupa intrevederea cu Orban, inaintea reuniunii comune a celor doua guverne, consacrata in mare masura temelor economice.

Europa Centrala si Grupul de la Visegrad vor fi 'mari povesti de succes in anii urmatori, pentru ca aici sunt mari oportunitati economice', a apreciat la randul sau Viktor Orban, estimand totodata ca Serbia poate fi parte a acestui succes.

Seful executivului de la Budapesta a evidentiat cooperarea in domeniul furnizarii gazelor naturale, amintind ca Serbia se aprovizioneaza cu gaze prin conductele ce traverseaza Ungaria si a propus Serbiei sa stocheze rezerve de gaze in Ungaria. Orban a vorbit si despre gazoductul South Stream, mentionand ca desi Comisia Europeana a blocat constructia acestui proiect, ar fi in interesul atat al Serbiei cat si al Ungariei ca el sa fie relansat.

In ceea ce priveste problema migratiei, Orban a spus ca sustine toate masurile luate de Serbia pentru a opri imigratia ilegala si a promis la acest capitol sprijin costand in finantare si personal.