Un puternic cutremur de pamant cu magnitudinea 6,9 revizuita s-a inregistrat marti dimineata in largul coastelor Japoniei (ora locala), fiind emisa alerta de tsunami, transmit agentiile internationale de presa, citand institutul american de geofizica USGS.

Cutremur in JaponiaFoto: USGS

Epicentrul a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adancime de 10 kilometri, potrivit USGS, citeaza AFP si Agerpres. Reactoarele de la Fukushima, afectate de cutremurul din 2011, au fost oprite.

UPDATE 06:00 Atentionarea de risc de tsunami a fost ridicata marti la pranz in toate zonele avute in vedere de pe coasta de est a Japoniei, la sapte ore dupa un violent cutremur care a provocat valuri ce au atins un metru inaltime in apropiere de Fukushima, a anuntat Agentia nipona de meteorologie, citata de AFP.

UPDATE 02:30 Un tsunami cu o inaltime de un metru a fost masurat marti dimineata pe tarm in apropierea centralei atomoelectrice avariate de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, dupa un puternic cutremur cu magnitudinea revizuita 6,9.

UPDATE 00:14 Cutremurul a fost urmat de alte replici, cea mai puternica avand o magnitudine de 5.

UPDATE00:00 Primele valuri care au lovit tarmul au avut 60 de cm, dar expertii extimeaza ca urmatoarele valuri vor avea 3-4 m inaltime.

Cutremurul a fost resimtit in special pe insula principala Honshu, unde se afla capitala Tokyo, trezind milioane de locuitori ai regiunii care a mai fost devastata de un urias tsunami in martie 2011.

Operatorii centralelor nucleare au declarat ca analizeaza datele din instalatiile lor, printre care centralele Fukushima Faiichi, avariata, si Fukushima Daini.

La postul national de televiziune NHK, ei au subliniat ca nu s-a observat deocamdata nicio anomalie si ca toate centralele nucleare din regiune sunt oprite.