Finlanda a anuntat luni infiintarea unei organizatii internationale de lupta impotriva "amenintarilor hibride", in speciali impotriva dezinformarii din Rusia si a radicalizarii promovate de gruparea jihadista Stat Islamic, si din care vor face parte tari din UE si din NATO, scrie AFP.

Aceste amenintari sunt un amestec de metode de constrangere conventionale si neconventionale indreptate impotriva uneia sau mai multor tari. Ele pot fi diplomatice, militare, economice sau tehnologice si sa fie exercitate de actori statali sau nu, fara o declaratie formala de razboi.

Viitorul Centru european de excelenta de lupta impotriva amenintarilor hibride, cu sediul in Helsinki, va permite unei retele europene de experti sa se informeze reciproc si sa informeze tarile membre de noi atacuri, precum dezinformarea ruseasca sau tacticile organizatiei "SI".

"Este vorba de a crea capacitati de rezistenta si pregatire (...) la amenintarile hibride", a explicat Jori Arvonen, responsabil pentru afaceri europene pe langa premierul finlandez.

Initiativa finlandeza este sustinuta de bratul diplomatic al UE, de secretariatul NATO si de diferite tari occidentale precum Statele Unite, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Italia a adaugat el.

Centrul, care va fi infiintat oficial anul viitor, va dispune de un buget de circa doua milioane de euro, suportati in majoritate de Finlanda.

Reteaua "se va concentra pe cercetarea, formare si schimbul celor mai bune practici" impotriva amenintarilor hibride, a subliniat Arvonen, care a mentionat ca nu este vorba de a se interveni asupra atacurilor specifice.

SUA si Germania au acuzat recent Rusia de atacuri cibernetice si de campanii de dezinformare. Washingtonul a acuzat Kremlinul ca a intervenit in campania prezidentiala americana, care s-a incheiat cu victoria lui Donald Trump.