O nava britanica de patrulare a tras rachete de semnalizare pentru a avertiza o nava spaniola ca a intrat in ape aflate in litigiu, ultima dintr-o serie de infruntari maritime intre cele doua parti, relateaza AFP, citat de News.ro.

O nava operata de Institutul Oceanografic spaniol, Angeles Alvarino, a intrat in ape care fac obiectul unei dispute teritoriale, in mai multe randuri, sambata si duminica, si i s-a transmis sa paraseasca zona de catre vase din cadrul Marinei Regale, a declarat duminica un purtator de cuvant al guvernului din Gibraltar.

Insa nava spaniola a ramas in zona, iar o nava de patrulare britanica a lansat duminica dupa-amiaza trei rachete de semnalizare, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului din Gibraltar, Ministerului britanic de Externe si unor martori oculari.

Un ministru din Gibraltar, Fabian Picardo, a declarat ca s-a aflat in contact regulat, tot weekendul, cu comandantul Fortelor britanice din teritoriul britanic, comodorul Mike Walliker, in legatura cu "incursiunea" navei.

"Am discutat toate deciziile tactice adoptate si sunt multumit ca au fost concepute sa demonstreze suveranitatea de neatins si controlul asupra apelor teritoriale ale Gibraltarului", a spus el.

Gibraltarul acuza nave spaniole ca patrund adanc si in mod regulat in apele sale teritoriale, iar Foreign Office a denuntat aceste incidente ca provocatoare, insa tragerea unor rachete de semnalizare este o decizie rara.

O mica enclava, cu aproximativ 30.000 de locuitori, situata in extremitarea sudica a Spaniei, Gibraltarul este un teritoriu britanic din 1713. Enclava ramane o sursa de tensiuni intre Londra si Madrid, care reclama ca Gibraltarul sa revina sub suveranitate spaniola.