Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca l-a informat duminica pe omologul sau rus, Vladimir Putin, in timpul dialogului scurt pe care l-a avut cu acesta in marja summitului anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC), ca doreste sa rezolve criza ucraineana inainte de a parasi Casa Alba in luna ianuarie, relateaza agentia de presa Belga, potrivit RTBF si Agerpres.

"I-am vorbit despre Ucraina si de necesitatea de a rezolva aceasta problema", a declarat Obama, intr-o conferinta de presa la Lima. "Am insistat ca el sa dea instructiuni negociatorilor sai pentru ca ei sa lucreze cu noi, cu Franta, Germania si Ucraina pentru a vedea daca putem ajunge la o intelegere, inainte de sfarsitul mandatului meu ", a spus Obama care va parasi Casa Alba la 20 ianuarie.

O sursa de la Casa Alba declarase in cursul zilei de duminica pentru AFP ca Barack Obama a exercitat presiuni "asupra lui Putin ca Rusia sa-si respecte angajamentele prevazute de acordurile Minsk", menite sa puna capat conflictului din estul Ucrainei.

In acest context, presedintele in exercitiu american a subliniat "atasamentul SUA si al partenerilor lor pentru respectarea suveranitatii Ucrainei", potrivit sursei citate.