Cancelarul Angela Merkel si-a cultivat, de-a lungul anilor, imaginea de lider prudent, pragmatic si puternic, dar tacut, scrie agentia DPA intr-un portret al liderului german, citat de News.ro. In pofida unei sustineri puternice pe plan international, Merkel se confrunta cu o adevarata revolta pe plan intern, din cauza politicii fata de migranti. Pe parcursul celor 11 ani in care a condus Germania, Merkel a consolidat pozitia tarii sale ca una dintre principalele puteri din Europa si a fost declarata in repetate randuri cea mai puternica femeie din lume.

HotNews.roFoto: Hotnews

Angela Merkel, al carei sot, Joachim Sauer, este om de stiinta, traieste modest. Ea are un apartament in Berlin, merge in weekenduri la o casa la tara si isi face singura cumparaturile.

Politicienii care au avut de-a face cu Merkel spun ca cea mai mare greseala ar fi ca cineva sa o subestimeze pe aceasta femeie introvertita, cu un simt al modei mediocru si un repoertoriu de discursuri destul de plictisitoare.

Ea castiga de cele mai multe ori avand rabdare si asteptand pana cand cei care i se opun se epuizeaza singuri.

Mentorul sau, fostul cancelar Helmut Kohl, a numit-o, putin arogant, "mein Maedchen" (fata mea). Insa in 1998, ea l-a indepartat cu curaj pe Kohl de la conducerea partidului, Uniunea Crestin-Democrata (CDU).

Merkel, care si-a dat doctoratul in Fizica Cuantica, a castigat apoi trei alegeri generale, in 2005, 2009 si 2013.

Dominatia sa in CDU este atat de absoluta incat nu are rivali interni. Nici social-democratii - in prezent parteneri minoritari in coalitia de guvernare - nu au candidat clar care sa ridice o problema pentru ea in alegerile de anul viitor.

Multi germani ii spun "Mutti" (Mama), un termen mai putin de alint si mai degraba sugerand ca sunt nevoiti sa stea cu ea, fie ca le place, fie ca nu.

Un politician experimentat, care a fost casatorita de doua ori, dar nu a avut copii, ea a ghidat cu succes Uniunea Europeana spre masuri de austeritate, in timpul crizei economice. Ea a devenit cunoscuta in randul liderilor europeni pentru ca ramanea ultima la summiturile care durau toata noaptea.

"Veti constata ca imi ia ceva pana iau o decizie, dar ma gandesc inainte de a face ceva, iar acest lucru are avantajele sale", a spus ea la un moment dat.

Acesta este cancelarul pe care germani credeau ca il cunosc si se asteptau sa il realeaga in 2017. Insa Merkel a renunta la precautie pe 5 septembrie 2015, cand a decis sa deschida granitele pentru valul de refugiati care se indreptau spre Occident via Austria.

A fost pentru prima data cand Merkel a condus germanii spre o implicare directa, ignorand opozitia dreptei si indemnandu-si oamenii sa fie generosi si sa construiasca adaposturi pentru nou-veniti. "Putem face fata", a dat ea asigurari.

Aproape 900.000 de migranti au ajuns in 2015. Desi anul acesta numarul se anunta cu doua treimi mai mica decat anul trecut, autoritatile locale se plang ca nu mai au spatiu sa gazduiasca sirienii, afganii si ceilalti solicitanti de azil.

Aceasta politica foarte controversata a dus la o scadere a popularitatii lui Merkel si corespunde unei ascensiuni in preferintele electoralului a formatiunii de dreapta, antiimigranti, Alternativa pentru Germania (AfD).

Pe plan extern, insa, Merkel se afla la varful puterii, in conditiile in care atat Franta, cat mai ales Marea Britanie, se bucura de o autoritate mai mica pe continent.

O parte cheie a mostenirii sale ramane modul in care a administrat criza din Zona euro, in pofida revoltei Greciei, unde a fost demonizata adesea in caricaturi si prezentata ca simbolul noii generatii de nazisti.

Vorbitor fluent de rusa, ei nu i-a fost teama sa il infrunte pe presedintele rus Vladimir Putin. Pentru a obtine un armistitiu in estul Ucrainei, ea i-a presat pe rusi, dar si Kievul sa respecte termenii acordului de pace incheiat.

Caracterul lui Merkel a fost modelat de copilaria sa intr-un regim totalitar. Nascuta la Hamburg, in 954, ea a fost dusa in Germania de Est de tatal sau, un pastor luteran de stanga.

A lucrat ca om de stiinta la Institutul Central de Fizica si Chimie din fost Republica Democrata Germana. Cum nu a avut legaturi cu Partidul Comunist, ea a intrat in politica.

Cariera sa a inceput ca purtatoare de cuvant al primului Guvern post-comunist al RDG.

Dupa reunificarea Germaniei, in 1990, s-a alatura CDU si a fost aleasa in primul Parlament al tarii. Un an mai tarziu, Kohl a adus-o in cabinetul sau, ca ministrul al Sanatatii si Femeilor.

Partea sa dura - atribuita de multe ori mintii sale de om de stiinta - a iesit la lumina abia dupa ce a auns la varf. Printre cei pe care i-a dat deoparte au fost Wolfgang Schaeuble, lider CDU pentru scurt timp. Ulterior ei s-au reconciliat, iar Schaeuble este in prezent ministrul sau de Finante.