Mii de oameni s-au adunat duminica la Istanbul pentru a protesta impotriva guvernului turc si a ceea ce ei sustin ca este o reprimare a libertatilor civile, dupa o tentativa esuata de lovitura de stat la inceputul anului, informeaza Business Insider.

ONG-urile, sindicatele muncitorilor si partidele opozante s-au reunit in districtul Kartal din Istanbul pentru a protesta impotriva partidului AKP. Acestia au scandat "Noi nu vom ceda", in timp ce politia turca a infiintat puncte de control in jurul zonei.

"Acum, Turcia devine un loc foarte rau. Avem nenumarate probleme. Doar grupuri organizate se pot confruta cu aceste probleme. Deci, aceasta adunare a noastra este foarte importanta", a declarant protestatarul Vedat Sevim.

Mai mult de 110.000 de oameni au fost concediati sau suspendati din armata, serviciul public, sistemul judiciar sau din alte parti, in timp ce 36.000 au fost inchisi inainte de proces, ca parte a puciului esuat.

Grupurile care lupta pentru drepturile omului si unii aliati occidentali si-au exprimat ingrijorarea in privinta domeniului de aplicare al epurarilor, temandu-se ca presedintele Erdogan foloseste lovitura de stat drept pretext pentru a reduce disidenta.

Guvernul turc a subliniat ca actiunile sunt justificate, avand in vedere amenintarea pe care o reprezinta tentativa de lovitura de stat, in care au murit mai mult de 240 de persoane.