Presedintele ales Donald Trump a inceput vineri sa umple posturile din securitatea nationala, din esalonul de top al administratiei sale, selectand un grup de loialisti din campanie ce reflecta viziunile dure care i-au definit candidatura, scrie New York Times. Pe de alta parte, oficiali care se ocupa de tranzitia sa la Casa Alba spun ca Trump se intalneste in acest weekend cu o gama larga de potentiali membri ai cabinetului si alti consultanti, dorind sa semnaleze ca vrea sa construiasca o echipa diversa, fara a tine cont de afiliere politica sau sprijinul dat in timpul campaniei.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

Trump a anuntat ca ii va nominaliza pentru functia de procuror general pe senatorul de Alabama Jeff Sessions, un suporter aprig al expulzarii imigrantilor ilegal. L-a mai pus pe Michael T. Flynn, un locotenent in retragere care a declarat ca militantismul islamist reprezinta o amenintare globala existentiala, in postul de consultant pe securitate nationala. Iar pentru functia de director al CIA, Trump l-a selectat pe congressman-ul Mike Pompeo, din Kansas, care a criticat-o dur pe Hillay Clinton in timpul investigatiilor Camerei Reprezentantilor asupra atacului din 2012 asupra conulatului american din Benghazi, Libia.

Toti trei sunt considerati, in unele aspecte, ca avand o retoriza diferita de gandirea traditionala republicana, fiind respinsi uneori pentru declaratii stridente, pozitii controversate sau miscari extrem de partizane.

Rafala de anunturi indica faptul ca Trump castiga control asupra operatiunii de tranzitie, marcata de lupte interne in stadii incipiente. Rezultatele sunt primele seminte ale unei viitoare administratii care se va rupe dur de cea a presedintelui Barack Obama.

Oficialii care se ocupa de aceasta tranzitie spun ca Donald Trump se intalneste in acest weekend cu o gama larga de potentiali membri ai cabinetului si alti consultanti, dorind sa semnaleze ca vrea sa construiasca o echipa diversa, fara a tine cont de afiliere politica sau sprijinul dat in timpul campaniei.

Printre ei se numara Mitt Romney, nominalizarea republicana in prezidentialele din 2012 si unul dintre cei mai duri critici ai campaniei lui Trump din randul Partidului Republican, care ar putea fi propus pentru functia de secretar de stat, si Michelle A. Rhee, o democrata care a promovat reforme majore in timpul mandatului sau controversat de cancelar al scolilor pentru Districtul Columbia.

Trump avea sambata planificata o intalnire cu James N. Mattis, un general de Marina in reragere care a condus Comandamentul Central al SUA si este luat in considerare pentru pozitia de secretar al apararii.

Nu exista insa dovezi in propunerile de vineri ca Trump, care a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa urmeze o agenda mai centrista odata ce va prelua Biroul Oval, ar dori sa isi modereze abordarea cu privire la intrebari-cheie ale securitatii nationale si drepturilor civile.

Intr-o declaratie facuta vineri, Trump l-a numit pe Sessions o "minte legala de clasa mondiala", si a adaugat ca Pompeo ar fi "un lider stralucit si inexorabil pentru comunitatea noastra de informatii".

Despre generalul Flynn a spus: "Sunt multumit de faptul ca generalul-locotenent Michael Flynn va fi de partea mea pe masura ce lucram pentru a invinge terorismul islamic radical, navigam prin provocarile geopolitice si ii tinem pe americani in siguranta acasa si in strainatate".

Atat Sessions cat si generalul Flynn au fost sustinatori timpurii si vocali ai campaniei prezidentiale a lui Trump, chiar si atunci cand multi republicani il criticau pentru declaratiile inflamatorii si considerau ca nu are sanse de a castiga nominalizarea. Pompeo l-a sprijinit initial pe senatorul de Florida Marco Rubio, in primarele republicane, dar a trecut de partea lui Trump dupa ce a devenit clar ca acesta va primi nominalizarea. Pompeo este, de asemenea, apropiat de vice-presedintele ales Mike Pence, care conduce efortul de tranzitie.