Patru influenti politicieni conservatori britanici, printre care un fost ministru, i-au cerut sambata premierului Theresa May sa abandoneze recursul la Curtea Suprema fata de deciziei Inaltei Curti de la Londra care a autorizat parlamentul sa voteze asupra lansarii procedurii de Brexit, informeaza AFP.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

Aceasta solicitare vine dupa decizia Curtii Supreme de a permite Scotiei si Tarii Galilor sa participe la sedinta din 5 decembrie in care se va examina recursul guvernului britanic.

Owen Peterson, fost ministru al mediului in primul guvern Cameron, a facut apel la premierul May sa se incline in fata deciziei instantei, adaugand ca incertitudinile provocate de rezultatul acestui recurs sunt daunatoare pentru economie.

"Nu sunt avocat si nici expert pe acest subiect (...), dar nu as paria pe sansele guvernului de a castiga" acest recurs, a declarat Peterson sambata la postul BBC Radio 4.

"Nu este un lucru bun sa te confrunti cu tribunalele", a adaugat el.

Owen Peterson a prezentat astfel pozitia a altor 3 conservatori cunoscuti, ei insisi partizani ai Uniunii Europene: fostul secretar de stat Oliver Letwin, fostul procuror general Dominic Grieve si fostul avocat Edward Garnier.

Ei au subliniat ca un recurs la Curtea Suprema ar intarzia activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, articol care prevede procedura de iesire a unui stat membru din UE. May a promis ca va activa Articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie 2017.

Oliver Letwin a cerut guvernului sa renunte la apelul sau si sa prezinte in Parlament "repede un proiectul de lege limitat cu un calendar precis". Acest lucru ar evita, considera el, "riscul unei decizii a Curtii Supreme de a acorda" guvernelor regionale din Scotia si Tara Galilor "drepturi sau chiar puteri de veto".

Dominic Grieve considera ca sansele guvernului de a castiga acest apel sunt foarte mici in timp ce prezentarea unui proiect de lege in fata deputatilor, ar avea, spune el, sanse mari sa fie aprobat.

Edward Garnier a facut, de asemenea, apel la "evitarea unei lupte legale inutile", care ar pune judecatorii si guvernul pe pozitii opuse si care ar genera "o multime de cheltuieli inutile".

Un purtator de cuvant al guvernului a reactionat reiterand ca "apara cu fermitate pozitia sa fata de recurs" si ca mentine calendarul pentru declnsarea procedurii de Brexit in martie 2017.

O decizie a Curtii Supreme pe acest subiect este asteptata de abia in ianuarie 2017.