Mai multe personalitati conservatoare din Austria fac apel la populatie, intr-un manifest publicat sambata, sa opreasca ascensiunea liderului de extrema dreapta Norbert Hofer inaintea alegerilor prezidentiale din 4 decembrie si invoca un "Oxit", adica o posibila iesire a tarii din Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Manifestul a fost semnat, printre altii, de fostul comisar european Franz Fischler si de fostul vice-cancelar Wilhelm Molterer, ambii membri ai partidulu crestin-democrat OVP.

"Austria trebuie sa ramana un partener european si international fiabil'' pentru a isi pastra dinamismul economic, considera semnatarii manifestului.

Ei il sustin la prezidentiale pe candidatul ecologist Alexander Van der Bellen, in contextul in care Norbert Hofer nu a exclus organizarea unui referendum pe tema viitorului european al Austriei.

Candidatul ecologist l-a invins pe Norbert Hofer (extrema dreapta) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale in luna mai, insa scrutinul a fost anulat din cauza unor nereguli si va fi repetat pe 4 decembrie.