Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), insarcinata cu distrugerea armelor chimice in intreaga lume, examineaza in prezent ''peste 20'' de acuzatii referitoare la folosirea unor astfel de arme in Siria incepand din luna august, a afirmat vineri directorul general al OIAC, Ahmet Uszumcu, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Gruparea Stat Islamic (SI), acuzata indeosebi ca a utilizat gaz mustar impotriva unor civili in Siria si Irak, s-ar putea sa fi fabricat chiar ea aceasta substanta, a afirmat Uszumcu, subliniind: ''Calitatea gazului era slaba, dar el era oricum nociv''.

''Prin urmare, este extrem de ingrijorator, mai ales pentru ca exista in aceste tari combatanti straini care s-ar putea ca intr-o zi sa revina in tarile lor de origine'', a adaugat el.

Directorul OIAC s-a exprimat la cateva ore dupa adoptarea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii care prelungeste cu un an mandatul unei echipe speciale de anchetatori insarcinati cu stabilirea responsabilitatii atacurilor chimice in Siria. Misiunea privind o ancheta comuna (JIM) a fost infiintata in august 2015 de catre ONU impreuna cu OIAC, care isi are sediul la Haga.

OIAC este insarcinata sa aduca dovezi privind utilizarea de arme chimice inainte ca JIM sa poata atribui responsabilitatea atacurilor unuia sau altuia dintre beligeranti.

Incepand din august au fost lansate acuzatii, atat din partea guvernului, cat si a rebelilor, privind ''utilizarea clorului si a unor agenti chimici neidentificati la Alep si in nordul Siriei''. Expertii OIAC ''strang informatii si le analizeaza'' pentru a stabili ''daca ele sunt credibile sau nu pentru a aprofunda anchetele noastre'', a afirmat Uszumcu.