Mai multe mii de functionari aflati in greva au defilat vineri pe strazile Lisabonei pentru a cere cresterea salariilor, precum si generalizarea saptamanii de lucru de 35 de ore, una dintre promisiunile guvernului socialist, transmite AFP.

Pompieri, profesori, agenti municipali, angajati din domeniul sanitar au traversat capitala portugheza sub aversele de ploaie inainte de a se indrepta spre Parlament, scandand "Destul cu inghetarea salariilor, vrem majorari!", scrie Agerpres.

In cursul celor patru ani de austeritate pusa in aplicare de fostul executiv de dreapta in schimbul unui plan international de ajutorare, "functionarii au pierdut 17,5% din venituri", a declarat Ana Avoila, sefa Frontului comun al sindicatelor functionarilor publici.

Punand capat taierilor salariale pentru functionari, guvernul condus de Antonio Costa "nu a dat nimanui nimic, a restituit ce a fost furat", a insistat sefa acestei federatii afiliate sindicatului CGTP, apropiat Partidului Comunist (PCP).

Dupa ce in 2014 au suportat reduceri salariale intre 3,5% si 10%, salariile de peste 1.500 de euro ale functionarilor au fost restabilite la nivelul lor anterior, o masura considerata insuficienta de catre sindicate care cer o revalorizare e 4%.

In plus, sindicatele doresc pe langa aplicarea saptamanii de lucru de 35 de ore ¬ restabilita in iulie ¬ pentru toti salariatii bugetari, inclusiv pentru salariatii cu contracte de munca pe perioada determinata care au fost mereu exclusi.

Serviciile publice, printre care scolile si centrele de sanatate, au avut vineri o activitate redusa din cauza grevei, a doua de la instalarea la putere in noiembrie 2015 a guvernului socialist, sustinut in Parlament de Blocul de Stanga si Partidul Comunist.

Manifestantii si-au dorit sa exercite astfel presiuni asupra negocierilor in curs dintre guvern si aliatii sai din stanga radicala vizand amendarea proiectului de buget pe 2017, a carui versiune definitiva urmeaza sa fie adoptata la 29 noiembrie.