Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri ca a avut "o discutie buna", la telefon, cu Donald Trump despre viitorul Aliantei si importanta unei "cresteri a cheltuielilor de aparare" in tarile aliate, scrie AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Aceasta este prima discutie intre cei doi, dupa victoria lui Trump in cursa pentru Casa Alba, in 8 noiembrie.

Stoltenberg l-a "felicitat pentru victoria sa si a spus ca este important sa lucreze cu el si echipa sa insarcinata cu securitatea nationala", a precizat NATO, intr-un comunicat.

Intr-un tweet, Jens Stoltenberg a mentionat ca a evocat cu interlocutorul sau importanta unei "cresteri a cheltuielilor de aparare" in tarile aliate.

Doar 5 dintre cei 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia si Estonia) cheltuiesc pentru aparare echivalentul a cel putin 2% din produsul lor brut, prag dorit de Alianta.

Trump a starnit ingrijorare in timpul campaniei electorale cand a lasat sa se inteleaga ca Washingtonul ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte de a veni in ajutorul unui aliat din NATO in pericol dar care nu a cheltuit suficient pentru apararea sa.

O astfel de atitudine ar pune in discutie principiul apararii colective, care se afla la baza actului fondator al NATO.