Parlamentul turc a votat o propunere de lege care permite, in anumite cazuri, suspendarea condamnarii unei persoane condamnate pentru agresarea sexuala a unui minor daca agresorul se casatoreste cu victima, scrie AFP.

Textul, votat in prima lectura joi seara, permite suspendarea condamnarii unei persoane pentru agresiune sexuala asupra unui minor comisa fara "forta, amenintare sau orice alta forma de constrangere a vointei" daca autorul agresiunii ia in casatorie victima.

Guvernul turc a sustinut aceasta masura care vizeaza, sustine executivul, sa nu penalizeze cuplurile unde un membru este minor, dar care "consimte" relatia sexuala, o argumentatie respinsa insa de ONG-urile care militeaza pentru drepturile copiilor.

"AKP (partidul aflat la putere) a adoptat un text care ii iarta pe cei care se casatoresc cu copilul pe care l-au violat", a reactionat pe Twitter un deputat al opozitiei social-democrate (CHP), Ozgur Ozel.

Textul urmeaza sa fie supus unui nou vot pentru a deveni lege.

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag, a acuzat opozitia ca "deformeaza in mod voit chestiunea" si a sustinut ca textul vizeaza "protejarea copiilor".

"Casatoriile precoce sunt, din nefericire, o realitate (...) Cand un copil se naste din aceasta casatorie neoficiala, doctorul previne procurorul, iar sotul este trimis in inchisoare, aruncand femeia si copilul in dificultati" financiare, a argumentat el.

Acesti barbati nu sunt "violatori, agresori sexuali", a sustinut ministru, adaugand ca circa 3.000 de familii sunt vizate in prezent de aceasta masura.

Desi nu exista statistici oficiale, casatoriile precoce sunt inca o realitate in Turcia, in special in estul tarii. Tinerele fete, care sunt supuse presiunii anturajului, au rareori posibilitatea de a se opune.

Varsta minima legala pentru casatorie in Turcia este 17 ani. Legea autorizeaza casatoria de la 16 ani in "circumstante exceptionale", cu aprobarea unui judecator.