Coreea de Nord si-ar putea normaliza relatiile cu Statele Unite, daca viitorul presedinte Donald Trump retrage trupele americane din Coreea de Sud si asigura incheierea unui tratat care sa incheie oficial razboiul din peninsula coreeana, a declarat joi un diplomat nord-coreean la sediul din Geneva al ONU, potrivit Agerpres.

Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ambasadorul So Se Pyong a precizat ca tara sa isi va continua politica de "dezvoltare simultana" a programului nuclear si a economiei.

Oficialitati nord-coreene au inceput "discutii neoficiale si informale" cu oameni de stiinta si fosti demnitari americani, la Geneva. Ambasadorul So a precizat ca delegatia tarii sale, formata din patru persoane, este condusa de Choe Son Hui, negociatorul pentru programul nuclear.

SUA si Coreea de Nord nu au mai dialogat oficial de la preluarea puterii de catre liderul nord-coreean Kim Jong Un, in 2011, reaminteste Reuters. Intrebat daca reluarea relatiilor directe este posibila dupa alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA, ambasadorul a raspuns ca decizia ii apartine "Liderului Suprem".

In Coreea de Sud sunt stationati in prezent circa 28.500 de militari americani. Sudul si Nordul sunt inca oficial in razboi, conflictul armat din 1950-1953 fiind incheiat doar printr-un armistitiu.

In ceea ce priveste posibilitatea sesizarii Tribunalului Penal International in legatura cu acuzatiile de incalcari ale drepturilor omului in Coreea de Nord, ambasadorul nord-coreean a sustinut ca ONU nu poate face acest pas. "Ei stiu ca nu se poate face asta fara aprobarea unanima a Consiliului de Securitate. Ei stiu si ca unele tari isi vor exercita dreptul de veto. Nu doar China, ci si Rusia", a afirmat el.