Coordonatorul serviciilor de informatii americane, James Clapper, si-a anuntat joi demisia si a declarat ca a fost un sentiment placut sa renunte la functie, incheind, astfel, un mandat de sase ani, informeaza Reuters.

James ClapperFoto: Agerpres

In varsta de 75 de ani, Clapper va ramane in functie pana la finalizarea administratiei lui Barack Obama. Scrisoarea oficiala in care acesta isi cere demisia a venit ca raspuns la o cerere de la Casa Alba - ca toti cei numiti in functie de Obama sa isi prezinte demisiile pana in data de 20 ianuarie, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale.

"Mi-am depus scrisoarea in care imi prezint demisia seara trecuta si ma simt destul de bine. Inca mai am 64 de zile de mandat", a declarat Clapper.

In martie 2013, James Clapper s-a aflat in centrul unor controverse dupa ce a depus marturie in fata unei comisii de specialitate din Senatul american. El a spus ca nu a dorit sa colecteze date referitoare la milioane sau chiar sute de milioane de americani.

Declaratia lui a fost dezmintita luni mai tarziu, cand au fost expuse detalii ale programelor de supraveghere din SUA, inclusiv ale unui program care a colectat date prin apeluri telefonice interne.

Demisia lui Clapper vine dupa ce acesta a refuzat sa comenteze cand a fost intrebat daca Rusia sau cei responsabili pentru atacurile cibernetice asupra Partidului Democrat sau a organizatiilor acestui partid au impartasit informatii cu Statele Unite sau cu americani, pe parcursul ultimului an si jumatate.