Comisia Europeana a afirmat joi ca are incredere in continuare in comisarul german Gunther Oettinger, in centrul criticilor dupa ce a calatorit cu un avion privat al unui om de afaceri apropiat Kremlinului, Klaus Mangold, scrie AFP.

Gunther OettingerFoto: HotNews / DP

"Da", a raspuns simplu purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, cand a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca executivul european isi mentine increderea in comisarul Oettinger, insarcinat cu Economia digitala.

Deja criticat puternic dupa ce s-a referint la chinezi folosind termenul "oblici", Oettinger a fost nevoit sa se apere din nou, marti, in urma unui articol legat de calatoria sa in Ungaria la bordul unui avion privat al omului de afaceri german Klaus Mangold, considerat un apropiat al Moscovei.

Acesta a explicat ca mergea la o conferinta la invitatia guvernului ungar si, din cauza unor constrangeri legate de agenda sa, pentru a putea sa se intalneasca la ora stabilita cu premierul ungar Viktor Orban, a accepta oferta Budapestei de a merge cu avionul lui Mangold, care se deplasa si el in capitala maghiara.

"Invitatia pentru a se intalni cu premierul ungar a venit in momentul in care singurul mijloc de a se deplasa era prin intermediul unui avion oferit de guvern", a repetat joi Margaritis Schinas.

"Nu este un conflict de interese, se intampla des", a continuat el.

Oettinger, supus regulilor de transparenta ale UE, nu a informat institutiile europene despre intalnirea sa cu Mangold.

"Regulile pentru registrul de transparenta se aplica cand e vorba de o intalnire in domeniul de competenta al comisarilor", a subliniat purtatorul de cuvant al Comisiei.

Oettinger este pe punctul de a-si asuma mai multe responsabilitati recuperand portofoliul Bugetului in cadrul executivului european.

Acesta ar urma sa o inlocuiasca pe bulgara Kristalina Georgieva, care a demisionat pentru un post la Banca Mondiala.