O adolescenta austriaca este batuta cu bestialitate peste fata, pana cand ii este rupt maxilarul. Patricia D., fata care s-a identificat drept victima agresiunii brutale dintr-un centru comercial din Viena, inghite loviturile cu stoicism, dandu-si mereu parul lung si roscat peste cap. "De frica" sa n-o incaseze si mai rau, va declara ea intr-un interviu, mai tarziu. E o rafuiala in gasca de tineri din care facea parte? Este un ritual al pedepsei care nu tine de legile civilizatiei de tip vestic, ci de alte forme punitive, din alte tari? E o scena regizata de tineri exhibitionisti si iresponsabili, sau de extremistii austrieci? Inregistrarea video, postata pe internet, a atras peste 1,2 milioane de vizualizari si peste 20.000 comentarii dintre cele mai diverse, unele incarcate de violenta si ura.

Adolescenta batuta in VienaFoto: Captura YouTube

Pe fondul problemei apar smulgerea unui val de pe cap, un asa-zis sef de banda cecen si o blonda cu coada de cal care organizeaza supliciul. Legitima intrebare pe care ne-o punem este daca avem de-a face cu o simpla rafuiala de gasca. Sau daca victima este pedepsita in mod brutal pentru o incalcare a regulilor din gasca, fie ele de tip extremist salafist (curent ultraconservativ al Islamului) sau extremist nationalist austriac.

Isi intinde politia Sharia tentaculele asupra tinerilor din tarile Europei? Sau avem de a face cu un scenariu regizat in prejma noilor alegeri prezidentiale in Austria, care vor avea loc in decembrie? Candidatul de extrema-dreapta la presedintie, Norbert Hofer (Partidul Libertatii- FPO), are ceva sanse sa il invinga in alegeri pe contracandidatul sa pro-european, Alexander Van der Bellen, care a fost o data mandatat sa conduca statul austriac, ulterior fiind insa contestat rezultatul alegerilor.

Incidentul a avut loc intr-un centru comercial din cartierul Kagran, care s-a mai aflat pe prima pagina a ziarelor la inceputul anului, dupa informatii legate de o "Politie Sharia" formata din membrii ai comunitatii cecene din Viena si care ar activa aici.

Initial, presa occidentala a scris ca tanara batuta ar fi musulmana, dar ulterior ziarul TheLocal.at afirma ca adolescenta face parte dintr-o familie poloneza care locuieste in cartierul Meidling.

Daca putem lega un video brutal, infinit multiplicat pe internet, cu o campanie electorala ajunsa in ultima ei faza, adica "murdara", atunci este de imaginat ca ultra-nationalistii austrieci s-ar putea folosi de astfel de imagini in favoarea lor. Pe de alta parte, nu putem sti daca militiile moravurilor islamice gen "politia Sharia", care si-au intins de mult tentaculele in Austria si in Germania, nu au adepti in randul refugiatilor islamisti din Vest, al imigrantilor de data mai veche si chiar intre autohtonii cu nemultumiri masive fata de establishment-ul actual.

Sharia-Polizei, echipata cu veste portocalii, a incercat, in Germania si in Austria, sa impuna norme de conduita straine de legile in vigoare in aceste tari. Sa nu mergi in discoteci, sa porti val pe cap, sa nu consumi ce nu trebuie si alte precepte de data mai veche incearca sa impuna unele para-militii care saboteaza statul de drept de tip occidental, insinuand sau chiar impunand reguli de trai anacronice si neconstitutionale.

Dar sa vedem ce s-a intamplat. In video-ul amintit se poate vedea cum adolescenta de 15 ani este plesnita salbatic peste fata.

Atentie! Imagini violente!

Mai multe fete, intre care una blonda, o agreseaza pe numita "Christina", intre vorbele agresoarelor putandu-se identifica "asteapta" si "politie".

Blonda cu coada de cal regizeaza pedeapsa, incitand la si mai multa violenta. Cand se apropie baiatul din gasca, al carui scalp e pe alocuri ras, aceasta ii spune sa loveasca si pe celalalt obraz, caci intra sub "valul de pe cap". Este, probabil, un indiciu ca victima isi poate acoperi vanataile cu o esarfa, cu un val sau cu o burka.

Ce spune presa austriaca. Victima a fosta tratata la spital, pentru dubla fractura de mandibula. Trio-ul agresor a actionat la indicatie de regie ("inca o data, dreapta-stanga"), i-a cerut sa scuipe pe ciment, in asa fel incat sa se poata vedea sangele. Se invoca si un prenume auzit in inregistrarea video, care insa nu corespunde cu prenumele victimei care a depus marturie la politie. Poate ca e un "nume de gasca". Din nou nu stim. Motivul altercatiei ar fi faptul ca Patricia D. ar fi jignit pe cineva sau ca ar fi smuls cuiva valul de pe cap.

Joia trecuta, victima a depus plangere la politie. Purtatorul de cuvant al politiei din Viena, Paul Eidenberger, a confirmat publicatiei "Heute" ca fapta s-a produs si ca un tanar s-ar fi autodenuntat in cadrul acesteia, predandu-se politiei duminica, la ora 0.40.

Una dintre femeile participante la maltratare ar fi deja cunoscuta politiei. Restul suspectilor sunt dati in urmarire. Despre motivele faptei nu au fost facute inca precizari.

In 15 noiembrie, Patricia D. a acordat un interviu televiziunii austriece. Maltratata si speriata, aceasta ar "suferi inca de pe urma actului de teroare", scrie OE.24.at. Ea explica si cum s-ar fi ajuns la conflict: "Leonie si cu mine ne-am certat, pentru ca eu i-am spus sa nu se dea mare tot timpul. Doi ani de zile am fost cele mai bune prietene, pana cand ea a devenit tot mai agresiva. In acea zi, ea a povestit tuturor ca eu as fi smuls unei fete valul de pe cap. A fost o minciuna, insa toti au crezut-o".

Patricia mai spune ca s-ar fi intalnit cu ceilalti, in ziua faptei, din intamplare, la Donauzentrum, centrul comercial unde ea ar fi mers la cumparaturi cu o prietena. Leonie ar fi aparut brusc si i-ar fi smuls telefonul mobil din mana. I-ar mai fi spus si sa o urmeze, daca il voia inapoi. Patricia ar fi urmat-o, ajungand in coltul in care o asteptau ceilalti. Apoi ar fi urmat minciuna legata de "valul de pe cap" si ceilalti au inceput s-o loveasca.

Patricia explica lipsa de reactie prin teama de mai multa agresivitate si speranta ca, daca se supune, supliciul se va sfarsi. La intrebarea reporterilor cine i-a spart mandibula, ea spune: "Se numeste Amir. Este cecen si nu apare in video. El e liber si a incercat deja sa se scuze, insa eu nu vreau sa intru in contact cu el".

Reporterul austriac mentioneaza faptul ca ar exista trei video-uri ale agresiunii. "Da", raspunde Patricia, insa "nu sunt in stare sa le vad. Cred ca ei gandeau ca e cool. Leonie le-a difuzat pe WhatsApp si s-a falit cu asta, pana cand cineva din gasca le-a reclamat".

Patricia a fost ajutata de prietena cu care a mers la cumparaturi sa ajunga la spital, cu gura sangeranda si maxilarul vanat. Ea a fost operata la spitalul vienez AKH si operatia a decurs bine. Suruburile le va purta doua-trei saptamani, placa de fixare inca sase luni. Din spusele ei, mai are si acum dureri destul de mari.