Procurorii federali din New York l-au pus oficial, miercuri, sub acuzare pe Ahmad Khan Rahimi, cele opt invinuiri aduse in rechizitoriu fiind legate de plasarea mai multor bombe in luna septembrie, una dintre acestea provocand 30 de raniti in cartierul Chelsea, transmite EFE, citata de Agerpres.

Rahimi, cetatean american nascut in Afganistan, ar fi plasat mai multe bombe in New York si in localitati din statul vecin, New Jersey, si a fost arestat pe 19 septembrie intr-un schimb de focuri cu agentii de politie.

Procurorul federal al districtului sud din New York, Preet Bharara, a informat intr-un comunicat ca Rahimi se va afla in fata unui mare juriu in instanta pentru presupusele sale "acte violente de terorism", intr-un proces prezidat de judecatorul Richard M. Berman.

Rahimi este acuzat de plasarea a doua bombe in cartierul new-yorkez Chelsea, pe 17 septembrie, una dintre acestea cauzand 30 de raniti, iar cealalta a fost localizata fara ca sa explodeze.

In aceeasi zi, suspectul ar fi plasat o alta bomba artizanala in Seaside Park, in statul New Jersey, care nu a provocat raniti si nici pagube materiale.

De asemenea, este acuzat de a fi abandonat cinci mecanisme intr-o statie de tren in localitatea Elizabeth, pe 18 septembrie, dar doar unul dintre acestea a explodat ziua urmatoare cand s-a incercat a fi dezamorsat de un robot al politiei.

Aceste acte s-au desfasurat in timp ce New York-ul primea mai mult de o suta de lideri politici pentru un summit al ONU asupra refugiatilor, care a avut loc pe 19 septembrie, si dezbateri la inalt nivel ale Adunarii Generale, care au inceput ziua urmatoare.

Desi din 20 septembrie s-a prezentat o plangere penala contra celui arestat, rechizitoriul remis instantei federale a fost facut public miercuri.

Procesul a fost amanat din cauza ranilor suferite de de suspect in schimbul de focuri cu politia cand a fost arestat, in localitatea Linden, in New Jersey, tot atunci fiind raniti si doi agenti de politie.

Rahimi se confrunta cu patru capete de acuzare care ii pot aduce o condamnare maxima de inchisoare pe viata, intre care folosirea unei arme de distrugere in masa, precum si alte acuzatii cu condamnari care merg de la 20 la 30 de ani de inchisoare.

Presupusul autor al atentatelor cu bomba comise la jumatatea lunii septembrie la New York si in statul New Jersey (est) a pledat, la jumatatea lunii octombrie, nevinovat de pe patul sau de spital, prima audiere dupa arestarea sa in cursul careia a fost grav ranit, relata la acel moment AFP.

Reprezentat de un avocat numit din oficiu, Ahmad Khan Rahimi, 28 de ani, a pledat oficial nevinovat la capetele de acuzare de tentativa de ucidere a unor politisti si posesie ilegala de arme de foc. Acuzatii legate toate de atacul armat care a dus la retinerea sa la 19 septembrie in New Jersey cand au fost raniti si doi politisti.

Pe langa capetele de acuzare din New Jersey, el mai este pus sub acuzare la nivel federal pentru utilizare de arme de distrugere in masa, atac cu bomba intr-un loc public, distrugere a unor bunuri private si utilizare a unui dispozitiv distructiv pentru a comite o crima violenta in conexiune cu atentatele.

In timpul scurtei audieri prin videoconferinta, Ahmad Khan Rahimi a raspuns cu o voce slaba si numai monosilabic la intrebarile judecatorului Regina Caulfield.

El era acoperit cu un cearceaf pana la gat, lasand sa i de vada barba deasa. Avocatul numit din oficiu, Peter Liguori, s-a aflat langa el, in tinuta de spital si cu manusi antiseptice albastre.

Ahmad Khan Rahimi este singurul suspect pentru atentatul cu bomba care avut loc la 17 septembrie in cartierul Chelsea din Manhattan, soldat cu 31 de raniti usor.

El mai este banuit ca a pus, in acelasi weekend, alte bombe artizanale la New York si in New Jersey, unde a explodat numai una, fara sa faca victime.

Dupa arestarea sa, au fost gasite o serie de notite in care tanarul, dupa ce a efectuat mai multe calatorii in Afganistan si Pakistan, a scris despre Ben Laden si un ideolog al organizatiei Al-Qaida, subliniind motivatiile sale jihadiste.