Mexicul a anuntat, miercuri, un plan pentru a imbunatati protectia cetatenilor sai care locuiesc in SUA prin intermediul informatiei, dialogului cu autoritatile locale si un apel la evitarea situatiilor conflictuale sau a actiunilor care ar putea sa conduca la sanctiuni, transmite EFE, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat cu titlul "Suntem alaturi de tine", ministerul mexican de Externe a semnalat ca programul prezinta 11 "actiuni imediate" pentru a evita ca migrantii mexicani "sa fie victime ale abuzurilor si fraudelor".

Acesta este primul raspuns al guvernului mexican la intentiile presedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a deporta intre doua si trei milioane de imigranti cu antecedente penale, noteaza EFE.

In planul prezentat, ministerul mexican de externe cere staruitor "comunitatilor sa evite orice situatie de conflict si sa nu se expuna la actiuni care pot sa duca la sanctiuni administrative sau penale".

De asemenea, se mizeaza pe consolidarea "dialogului cu autoritatile statale si locale, cu intelegerea ca politicile locale determina, in buna masura, viata zilnica a mexicanilor" din SUA.

In plus, se are in vedere "strangerea relatiei cu organizatiile de drepturi civile" si dezvoltarea comunicarii intre ministerul mexican de externe si cetatenii mexicani din Statele Unite, pentru a oferi orientare in timp util si a imbunatati protectia consulara.

In acest sens, ministerul a detaliat ca va difuza in comunitatea mexicana numarul de telefon al Centrului de Informare pentru Mexicani, care ofera un prim punct de contact cu guvernul "pentru cei care au nevoie de asistenta, informatie si protectie consulara".

De asemenea, o linie directa va fi activata, disponibila 24 de ore din 24, pentru a raspunde la orice intrebari cu privire la masurile de imigrare sau pentru a raporta incidente.

Ministerul mexican de externe va incuraja folosirea unei aplicatii gratuite pentru dispozitive mobile, numita MiConsulmex, cu informatii "relevante despre actualitatea din imigratie, precum si date de contact ale consulatelor si furnizorilor de servicii privind imigratia".

In plus, va fi crescuta prezenta consulatelor mobile si pe roti pentru a oferi "servicii integrale de protectie si documentare la un numar mai mare de persoane in comunitatile lor".

Intentionand sa incurajeze toti mexicanii sa aiba acte de identitate, se vor face mai multe "intalniri pentru a realiza acte de inregistrare consulara, pasapoarte si acte de nastere" ale copiilor mexicanilor nascuti in SUA.

Totodata, se va mari orarul departamentelor de protectie din consulate, a semnalat ministerul mexican de externe.

De la victoria lui Trump in alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, in SUA se inregistreaza o crestere a intolerantei, cu mai mult de 300 de incidente de ura contra minoritatilor rasiale sau religioase, noteaza EFE.

Magnatul nu a atacat in campania sa numai imigrantii mexicani, numindu-i "violatori" si "criminali", ci a promis sa deporteze toti imigrantii ilegali si sa ridice un zid pe linia de frontiera.

De asemenea, printre altele a amenintat sa renegocieze sau sa puna capat Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA) si sa nu ratifice Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP).

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto s-a declarat miercurea trecuta, imediat dupa alegeri, 'gata sa coopereze' cu Donald Trump, ales presedinte al SUA, dand asigurari pe Twitter ca cele doua tari sunt 'prietene', in pofida tensiunilor aparute in timpul campaniei.

'Mexicul si SUA sunt prietene, partenere si aliate, si ar trebui sa colaboram pentru competitivitatea si dezvoltarea Americii de Nord', a notat Nieto pe Twitter.

Pena Nieto a fost aspru criticat pentru ca l-a primit in Mexic pe Trump in timpul campaniei, dupa ce candidatul republican i-a numit pe imigrantii mexicani 'violatori' si a promis ca va construi un zid intre cele doua tari.