Danemarca este gata sa-si creasca cheltuielile militare si de securitate nationala, a declarat premierul Lars Lokke Rasmussen, miercuri, dupa ce a discutat telefonic cu presedintele ales al SUA, Donald Trump, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Trump i-a criticat pe aliatii din NATO, in timpul campaniei pentru Casa Alba, pentru ca nu contribuie financiar suficient pentru propria lor aparare si a sugerat ca SUA platesc o suma disproportionata.

Danemarca cheltuie circa 1,2 procente din PIB pentru aparare. NATO a stabilit pentru membrii sai un obiectiv de cheltuieli de 2% din PIB pentru aparare.

"Guvernul pregateste terenul pentru cresterea cheltuielilor militare si de securitate nationala". a spus Rasmussen, intr-o declaratie dupa convorbirea telefonica.

Rasmussen a calificat conversatia avuta cu Trump ca "prietenoasa si constructiva" si a subliniat ca Danemarca reprezinta un aliat apropiat al SUA.

El a notat in context contributia tarii sale la lupta impotriva gruparii Stat Islamic in Siria si Irak.

"Avem nevoie de SUA puternice in fruntea lumii libere. Sunt convins ca Statele Unite isi vor asuma si pe viitor acest rol", a spus Rasmussen.