Presedintele american Barack Obama a afirmat miercuri, la Atena, ca inegalitatile sunt "una dintre cele mai mari provocari" ale democratiilor moderne, cerand totodata o "schimbare de curs" in procesul de mondializare, scrie AFP.

Inegalitatile "atat intre tari dar si in cadrul aceleiasi tari" hranesc "un profund sentiment de nedreptate", a subliniat Obama, intr-un discurs sustinut in ultima zi a vizitei sale in Grecia. Ele sunt "una dintre cele mai mari provocari ale economiilor si democratiilor noastre", a adaugat acesta.

Obama a sustinut la Atena, leaganul democratiei, un discurs-testament al presedintiei sale pe aceasta tema, in conditiile in care efectueaza ultimul turneu in Europa in calitate de presedinte.

El a subliniat ca, desi lumea "nu s-a comportat niciodata mai bine, colectiv", "perturbatii enorme" sunt vizibile, in special vedem "elitele mondiale care par sa traiasca dupa reguli diferite", "nu isi platesc impozitele, acumuleaza bogatii in timp ce (altii) au dificultati sa se mentina pe linia de plutire".

Acesta a remarcat, totodata, ca "toata lumea care are un telefon mobil poate vedea aceste inegalitati", din satul sau din Africa, de unde vede cum se traieste in Londra, spre exemplu.

"Exista in acelasi timp mai multe inegalitati si o mai mare constiinta a inegalitatilor", "iata de ce este de inteles ca unii doresc sa se retraga din mondializare", asa cum a fost cazul votului privind Brexitul, a notat el.

"In fata acestei noi realitati a socurilor culturilor, este natural ca unii sa incerce sa se refugieze in nationalism", crede Obama.

In conditiile in care va fi inlocuit in ianuarie de controversatul Donald Trump, Obama a afirmat ca "astazi, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de o Europa democratica".

Mesaj pe care il va repeta joi si vineri, la Berlin, unde isi va intalni marea sa aliata, cancelarul german Angela Merkel, si liderii francez, britanic si italian François Hollande, Theresa May si Matteo Renzi.

Barack Obama si-a exprimat speranta ca "arcul lumii se va plia in sensul justitiei", sub actiunea celor care "au functia cea mai importanta, nu presedinte sau prim ministru, ci cetateni".