Negocierile pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt extrem de complexe si vor dura mult mai mult decat cei doi ani programati, a declarat miercuri presedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, potrivit Reuters.

Jeroen DijsselbloemFoto:

Marea Britanie spune ca va declansa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la sfarsitul lunii martie 2017, dand startul numaratorii inverse de 24 de luni pana la iesirea efectiva din Uniune.

Insa avand in vedere ca pozitia Guvernului britanic a incepiut sa dea semne de nesiguranta, iar Europa vrea sa asume o pozitie unitara pentru a preveni o reactie populista care ar putea fractura si mai mult UE, discutiiile vor fi, probabil, tensionate si prelungite.

"Negocierile sunt extrem de complexe... Va dura mult mai mult de doi ani", a declarat Dijsselbloem, seful olandez al grupului de ministri de finante din zona euro, intr-un eveniment desfasurat la Londra.

"Dupa rezultatul referendumului pentru Brexit, Marea Britanie si continentul se privesc reciproc cu suspiciune... Este o situatie in care ambele parti pierd si in cazul careia nu putem face altceva decat sa o gestinam cat putem de bine", a adaugat seful Eurogroup.

Un memoriu scurs in presa si publicat saptamana aceasta de mass-media britanica arata ca Guvernul Marii Britanii nu are nicio strategie generala pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar diviziunile din cabinetul prim-ministrului Theresa May ar putea intarzia, cu 6 luni, negocierea unei pozitii clare. Guvernul a respinge memoriul ca fiind lipsit de credibilitate.

Dijsselbloem a mai spus ca multi din Europa au fost, de asemenea, nepregatiti pentru votul dat de cetatenii Marii Britanii in luna iunie in favoarea iesirii din blocul comunitar, miscare ce nu a fost prezisa de sondaje.