"Post-truth" (post-adevar) a fost ales miercuri cuvantul anului de dictionarul britanic Oxford, o referinta la o perioada in care faptele au contat mai putin decat emotia dupa votul in favoarea Brexit sau alegerea lui Donald Trump, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Post-adevar" est un adjectiv care se refera la "circumstantele in care fapte obiective au mai putina influenta pentru a modela opinia publica decat apelurile la emotie si la opinii personale", potrivit definitiei foarte seriosului dictionar.

Pentru ca un cuvant sa intre in acest venerabil dictionar, el trebuie sa fi fost folosit in ziare sau in romane de cel putin zece ani.

Potrivit Oxford Dictionary, "post-adevar" a devenit in 2016 "un pilon al comentariului politic" iar utilizarea sa a crescut cu 2.000% fata de anul trecut.

Emergenta "post-adevarului" in limbaj a fost "alimentata de cresterea in forta a retelelor sociale in calitate de surse de informatie si neincrederea in faptele prezentate de establishment".

"Mai degraba decat sa se refere la o perioada posterioara unei situatii specifice sau unui eveniment, precum in 'post-razboi', prefixul post in post-adevar are o semnificatie apropiata ideii 'de a apartine unei perioade in care conceptul specific a devenit fara importanta'", se arata intr-un comunicat al editorului dictionarului.

"Post-adevar" s-a impus ca fiind cuvantul anului in fata altor noua cuvinte printre care "Brexiter" sau "alt-right" (dreapta alternativa) care corespunde, in SUA, unei ideologii extrem de conservatoare si reactionare.

"Alt-right" se caracterizeaza prin "respingerea politicilor traditionale si folosirea presei online pentru a disemina cu buna stiinta continut controversat", potrivit sursei citate.

Donald Trump l-a numit ca inalt consilier la Casa Alba pe Steve Bannon, seful controversatului site Breitbart, considerat placa turnanta a acestei "drepte alternative".