Presa oficiala chineza il lauda marti pe Donald Trump si capacitatea sa de a "redefini" relatiile dintre Beijing si Washington, notand "optimismul" degajat in cadrul conversatiei presedintelui ales al SUA cu liderul chinez Xi Jinping, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

Cei doi au discutat telefonic luni, Xi insistand asupra necesitatii de cooperare intre cele doua tari. Echipa lui Trump a subliniat "respectul reciproc foarte clar" afisat in cadrul discutiei.

In timpul campaniei electorale, Donald Trump a adoptat un ton virulent impotriva Chinei, tara pe care a calificat-o inclusiv drept "dusman".

Conversatia Xi-Trump a fost "ireprosabila din punct de vedere diplomatic si a intarit sentimentul de optimism fata de relatiile bilaterale in urmatorii patru ani", a titrat cotidianul Global Times, cunoscut pentru apropierea de guvernul chinez.

Barack Obama, care a propus o reechilibrare a diplomatiei americane spre Asia-Pacific pentru a contrabalansa influenta chineza, a fost "profund influentat" de mentalitatea de razboi rece a elitelor americane, adauga acest cotidian.

"Dar Trump este cu siguranta liderul american cel mai in masura sa realizeze progrese pentru redefinirea relatiilor dintre marile puteri de o maniera pragmatica", adauga Global Times.

Fostul candidat republicat a denuntat in ultimele luni concurenta comerciala a Chinei si a amenintat ca va impune o taxa de 45% asupra importurilor chineze.

Dar Donald Trump a pledat de asemenea pentru recentrarea politicii americane asupra Americii. El se opune Parteneriatului Transpacific (TPP), un acord de liber schimb semnat intre SUA si 11 tari din Asia-Pacific, China fiind exclusa. In continuare in asteptarea ratificarii, acordul pare compromis in prezent.

China, "usor de inteles, este usurata ca TTP, un acord inchis, ineficient economic si generator de antagonisme politice, pare acum mai putin susceptibil sa se concretizeze", scrie si China Daily, intr-un editorial.