Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat, marti seara, in cursul unei intalniri cu membri ai comunitatii germanofone din Belgia, la Sankt Vith, regretul ca toti refugiatii vor sa mearga in Germania, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Oamenii ajung in Grecia, Italia si, in loc sa accepte sa gaseasca un refugiu undeva in Europa, ei vor toti sa mearga in Germania. Nu merge asa", a spus el.

"Daca am practica solidaritatea intre noi (intre tarile membre ale UE), atunci refugiatii ar trebui sa fie pregatiti sa mearga acolo unde li se face loc", a continuat Jean-Claude Juncker.

El a dat imediat ca exemplu cazul unor refugiati din Grecia pe care Luxemburgul a vrut sa ii primeasca: "Nimeni nu s-a oferit voluntar. Si toti au devenit foarte nervosi. Toti voiau sa mearga in Germania".

"Cand le-am explicat ca Luxemburgul este in apropierea frontierei cu Germania, avionul s-a umplut imediat", a povestit Jean-Claude Juncker care este luxemburghez.

El a insistat asupra necesitatii de a-i face pe refugiati sa inteleaga ca "Europa vrea sa ii ajute, dar si ei trebuie sa se lase ajutati".

"Este un aspect foarte important, care nu a fost mentionat niciodata. Nu discut prea mult despre asta, pentru ca ar putea contribui foarte repede la crearea unei ambiante defavorabile refugiatilor", a continuat presedintele Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a lansat un apel tuturor actorilor la rezolvarea problemei refugiatilor: "tarilor, Uniunii Europene si refugiatilor insisi".

Vineri, Uniunea Europeana a adoptat o noua prelungire de trei luni, cu caracter exceptional, a controalelor la unele frontiere interne ale spatiului Schengen, reintroduse in 2015 de cinci tari confruntate cu puternice fluxuri de migranti, printre care Germania.