Cancelarul german, Angela Merkel, va candida pentru al patrulea mandat la alegerile legislative din septembrie 2017, a afirmat, marti, la postul american de televiziune CNN, unul dintre colaboratorii sai, citat de AFP.

"Va candida la functia de cancelar", a declarat crestin-democratul (CDU) Norbert Roettgen, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul federal german, Bundestag. "Este absolut hotarata, dispusa si pregatita sa contribuie la consolidarea ordinii internationale liberale", a continuat acest colaborator apropiat al sefei cabinetului de la Berlin.

"Cancelarul este una din pietrele de temelie ale acestui concept politic in Occident, actionand ca un actor international. Prin urmare, va candida, va actiona ca un lider responsabil", a mai declarat Norbert Roettgen. Potrivit presei germane, Angela Merkel, care ocupa postul de cancelar din 2005, ar putea anunta oficial decizia sa de a candida pentru al patrulea mandat cu ocazia unei reuniuni a conducerii partidului sau, CDU, programata duminica.

"Nu putem considera cancelarul german ca ultima persoana ramasa in picioare", a tinut sa adauge Norbert Roettgen, in timp ce Angela Merkel este considerata "liderul lumii libere" dupa alegerea lui Donald Trump la presedintia Statelor Unite."

Ar fi imposibil sa ne bazam pe o singura persoana. Avem nevoie de Occident, iar Occidentul este absolut necesar", a subliniat el.

In pofida unui an agitat pentru Angela Merkel, marcat de critici provenite din propria tabara la adresa politicii sale migratorii si de mai multe infrangeri electorale, opinia publica din Germania se asteapta ca ea sa candideze din nou la legislativele de anul viitor.