​Statele Uniunii Europene au decis sa creasca bugetul Agentiei Europene pentru Aparare si au cazut deacord asupra unui plan ce i-ar permite sa trimita forte rapide de interventie in afara granitelor. Ministerul Apararii din Romania sustine ca in urma Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles "a fost stabilit spectrul de misiuni posibile atat civile, cat si militare, pe care Uniunea le va putea planifica si executa, pornind de la scenarii cu grad de risc ridicat, pana la misiuni de consiliere, asistenta si dezvoltare", toate in colaborare cu NATO.

Militari NATO in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfasurat la Bruxelles in zilele de 14 si 15 noiembrie, a dat unda verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene in domeniul apararii si securitatii si a stabilit directiile generale de actiune pentru dezvoltarea Politicii de Securitate si Aparare Comuna (PSAC). Pentru Romania, a rezultat o dezvoltare extrem de importanta, in care va ramane activ angajata. O parte dintre deciziile luate vor fi extinse pana in 2019, cand Romania isi va asuma Presedintia Consiliului UE", anunta MApN.

In urma reuniunii CAE, noteaza MApN, a fost definit nivelul de ambitie al UE ope scena globala de securitate, nivel de ambitie "construit in jurul a trei piloni - capacitatea de raspuns la situatii de criza si conflict, intarirea capacitatii de rezilienta a partenerilor si, ca element de noutate, protejarea Uniunii si a cetatenilor sai".

"Totodata, a fost stabilit spectrul de misiuni posibile atat civile, cat si militare, pe care Uniunea le va putea planifica si executa, pornind de la scenarii cu grad de risc ridicat, pana la misiuni de consiliere, asistenta si dezvoltare. Important este ca toate aceste dezvoltari se vor face in colaborare cu NATO si ca exista vointa de a evita clivajele de natura politica din trecut pe aceste teme", noteaza MApN.

MApN noteaza ca in cadrul reuniunii, ministrul apararii nationale a pledat pentru ca industria romaneasca de aparare si sectorul de cercetare tehnologica sa aiba sanse de dezvoltare in peisajul european. "Ne vom asigura, impreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei, ca operatorii economici romani, mai ales intreprinderile mici si mijlocii, start up-urile, vor valorifica aceasta sansa", a declarat ministrul Motoc.

Buget mari pentru Aparare si masuri pentru dezvoltarea capacitatilor militare: utilizarea fortelor de reactie rapida ale UE

In cadrul reuniunii de la Bruxelles a fost adoptat un set concret de masuri pentru dezvoltarea capacitatilor militare, "inclusiv in ceea ce priveste utilizarea grupurilor de lupta ale Uniunii Europene (forta de reactie rapida a UE). S-a decis, de asemenea, adaptarea structurilor de management al crizelor existente la nivelul Serviciului European de Actiune Externa, pentru a permite optimizarea procesului de planificare civil-militara", potrivit MApN, care mai aminteste ca masurile adoptate vor fi explciate public in tara in cadrul unor dezbateri si unor mese rotunde in luna decembrie.

Tot la Bruxelles, ministrii apararii si de externe ai Uniunii, in cadrul unei reuniuni la care a participat si secretarul general al NATO, au decis majorarea bugetului destinat sectorului de aparare si al Agentiei Europene pentru Aparare.

"Europa trebuie sa faca mai mult, trebuie sa accelereze, Europa trebuie sa investeasca mai mult in aparare si exact acest lucru vedem ca se intampla. Salut faptul ca dupa multi ani de taieri, Europa creste cheltuielile de aparare", a spus Jens Stoltenberg, citat de Digi24.