Un om de afaceri franco-libanez a declarat marti intr-un interviu pentru site-ul francez Mediapart ca i-ar fi dat lui Nicolas Sarkozy trei valize care contineau 5 milioane de euro cash de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Banii ar fi fost livrati in 2006-2007, cand Sarkozy isi pregatea campania pentru alegerile prezidentiale, scrie Reuters.

Nicolas SarkozyFoto: Hotnews

Afaceristul Ziad Takieddine spune in interviul filmat ca banii i-a dat banii direct lui Sarkozy si directorului sau de campanie, Claude Gueant. Banii veneau de la un om de incredere al lui Gaddafi, seful de la acel moment al serviciilor secrete libiene, Abdullah Senussi.

In presa franceza au mai aparut de-a lungul timpului acuzatii legate de o presupusa finantare ilegala cu bani negri din Libia a campaniei electorale a lui Sarkozy, dar e pentru prima oara cand apar detalii concrete. Sarkozy (presedinte in perioada 2007 - 2012) a respins de fiecare data acuzatiile.

Sarkozy e in campanie electorala interna in Partidul Republicanii pentru a deveni candidatul partidului la prezidentialele de anul viitor. Dezvaluirile afaceristului franco-libian vin cu cateva zile inainte de primul tur al alegerilor primare.

Avocatul lui Gueant a respins acuzatiile.

Procuratura franceza a deschis o investigatie plecand de la acuzatii din 2013 ale lui Takieddine, dar afaceristul nu a mai descris niciodata cu amanunte cum au fost transferati banii.