Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat curios, marti, sa vada cum viitorul presedinte al Americii, Donald Trump, va aplica ceea ce a promis in "campania sa total dezgustatoare", scrie AFP.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Intrebat la postul de radio Bel-RTL daca rezultatul alegerilor din America il ingrijoreaza, acesta a raspuns: "Ma ingrijoreaza in masura in care imi imaginez cu greu, sau poate ar trebui sa imi imaginez asta, ca presedintele nou ales al SUA ar pune in practica tot ceea ce a spus in timpul campaniei electorale, pe care o gasesc de altfel total dezgustatoare".

Dupa care a adaugat: "Nu a fost un moment de glorie al democratiei americane".

"Ma intreb despre adevaratele intentii ale presedintelui Trump atunci cand e vorba de Alianta atlantica, (...) de politica comerciala pe care o va pune in practica", a continuat fostul premier luxemburghez, care conduce executivul european de doi ani.

Vinerea trecuta, intr-o conferinta-dezbatere cu tinerii la Luxemburg, Juncker l-a invitat pe Donald Trump sa "invete in ce consta Europa", dupa ce candidatul republican a declarat ca Belgia este un "oras magnific".

"Cred ca vom avea doi ani pierduti pana cand dl. Trump va face turul lumii pe care nu o cunoaste", adauga acesta.

Marti, acesta a reluat afirmatia extinzand-o si la alti presedinti americani.

"Asa e mereu cu noii presedinti americani (...) mai ales spre finalul primului lor mandat si la inceputul celui de-al doilea, daca il obtin, se apropie mai mult de Europa", a comentat el.

In primii doi ani, a explicat Juncker, "principala lor grija" este "politica interna si nu politica transatlantica".